Δυσαρέσκεια εμπόρων και εστιατόρων της Λήμνου για το πρόγραμμα της Περιφέρειας

0

Τα αποτελέσματα του προγράμματος «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου», στηλιτεύουν με κοινή ανακοίνωση ο Εμπορικός Σύλλογος Λήμνου και ο Σύλλογος Εστίασης & Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Λήμνου.

Όπως αναφέρουν, γίνεται φανερό ότι ήταν λάθος η επιλογή ως ανώτατου ποσού ενίσχυσης τα 35.000€ (γεγονός για το οποίο ήμασταν αντίθετοι από την αρχή), επειδή άφησε εκτός της δράσης μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και συσσωρεύτηκαν μεγάλα ποσά σε πολύ λίγες επιχειρήσεις.

Οι επιχειρηματίες ζητούν από το κράτος και την Περιφέρεια, την άμεση εξεύρεση πόρων ώστε να πραγματοποιηθεί η ένταξη περισσότερων επιχειρήσεων από το εμπόριο και την εστίαση, αλλά και να αποκατασταθεί το αίσθημα αδικίας αρκετών επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

Την ανακοίνωση υπογράφουν ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λήμνου, Χρυσόστομος Ψάρρας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης, Κώστας Κουρούμαλης.

Ανακοίνωση

Στις 26/4/2021 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της ένταξης επιχειρήσεων στο πρόγραμμα «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».

Με μεγάλη έκπληξη είδαμε από τις 106 επιχειρήσεις στο νησί μας, να εντάσσονται μόνο 11 από τον εμπορικό κλάδο και από τα καταστήματα λιανικής και μόνο 20 από τον κλάδο της εστίασης.

Επίσης με μεγάλη έκπληξη είδαμε την ένταξη πάρα πολλών εποχικών επιχειρήσεων και αρκετών μεγάλων (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια), καθώς και συμβολαιογράφων και του υποθηκοφυλακείου Λήμνου.

Από αυτό το γεγονός γίνεται φανερό ότι ήταν λάθος η επιλογή ως ανώτατου ποσού ενίσχυσης τα 35.000€ (γεγονός για το οποίο ήμασταν αντίθετοι από την αρχή), επειδή άφησε εκτός της δράσης μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και συσσωρεύτηκαν μεγάλα ποσά σε πολύ λίγες επιχειρήσεις.

Επίσης γίνεται φανερή και κάποια αστοχία στην επιλογή των κριτηρίων, όσο αφορά τις προϋποθέσεις ένταξης, με αποτέλεσμα να έχουν προϋποθέσεις επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας και κάποιες οι οποίες δε φαίνεται να ήταν στις ειδικές κατηγορίες των ΚΑΔ.

Κατόπιν των παραπάνω, απαιτούμε την άμεση εξεύρεση επιπλέον οικονομικών πόρων, με ευθύνη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ώστε να προχωρήσει η ένταξη όλων των επιχειρήσεων που πληρούν τα κριτήρια και έχουν επιλεγεί με βαθμολογία και κάτω της 21,79 για το νησί της Λήμνου.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει το αίσθημα δικαίου και θα μπορέσουν οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις εστίασης να ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους μετά το πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο ήταν κλειστές με κυβερνητικές εντολές λόγω της Covid-19, αλλά και υπολειτουργούσαν με μεγάλες δυσκολίες για κάποιο διάστημα, με τον τρόπο του click away, click in shop και take away. Η αναφορά είναι για τις εμπορικές επιχειρήσεις που είχαν συνεχή και όχι εποχική λειτουργία πριν από την πανδημία.

Είναι χρέος του κράτους και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η στήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων και της εστίασης και της Λήμνου, σε αυτές τις πολύ δύσκολες και δυσοίωνες συνθήκες, ισότιμα και δυναμικά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X