Για τα φαινόμενα λογοκρισίας και τις αναιτιολόγητες καθαιρέσεις προϊσταμένων στην ΕΡΤ

0

Ερώτηση για τα φαινόμενα λογοκρισίας και τις αναιτιολόγητες καθαιρέσεις προϊσταμένων στη κρατική ραδιοτηλεόραση, υπέβαλαν στον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Θεόδωρο Λιβάνιο, πέντε βουλευτές του ΚΚΕ.

Οι βουλευτές, μεταξύ των οποίων η βουλευτής Λέσβου, Μαρία Κομνηνάκα, αναφέρονται στο σχέδιο συρρίκνωσης των περιφερειακών σταθμών και στην επιχείρηση «εκκαθάρισης» σχεδόν του συνόλου των προϊσταμένων.

Ειδική αναφορά κάνουν για την καθαίρεση της προϊσταμένης δημοσιογράφου της ΕΡΤ Αιγαίου, Αναστασία Σπυριδάκη, αλλά και για απειλητικές διαταγές προς τη 2η δημοσιογράφο του σταθμού.

Ερώτηση βουλευτών

Μετά τα γεγονότα στην Καράβα (Μυτιλήνη), στο Θόλος και στα Μεστά (Χίος) και την εισβολή των ΜΑΤ στα νησιά, άρχισαν φαινόμενα λογοκρισίας στην ΕΡΤ Αιγαίου που επεκτάθηκαν σε όλους του περιφερειακούς σταθμούς με τον καθημερινό έλεγχο των ειδήσεων. Ό,τι δεν ήταν αρεστό, δεν περνούσε. Ρεπορτάζ κόβονταν στον αέρα, παρουσιαστές και ρεπόρτερ από την καρδιά των γεγονότων δεν έβγαιναν με “άνωθεν” εντολή.

Παράλληλα ξεκίνησε και σχέδιο συρρίκνωσης των περιφερειακών σταθμών. Η επιχείρηση «εκκαθάρισης» σχεδόν του συνόλου των προϊσταμένων, στους 16 από τους 19 Περιφερειακούς Σταθμούς (πλην Καβάλας, Κέρκυρας και Βόλου), ήταν το επιστέγασμα της συνολικής προσπάθειας για την υποβάθμιση τους.

Στην ΕΡΤ Αιγαίου, στη Μυτιλήνη, καθαίρεσαν την προϊσταμένη δημοσιογράφο (Αναστασία Σπυριδάκη), με μεγάλη εμπειρία στην ενημέρωση, δοκιμασμένο διοικητικά στέλεχος, που είχε χειριστεί το προσφυγικό ζήτημα με υπευθυνότητα, όπως πολλές φορές είχαν ομολογήσει τα ίδια τα στελέχη της ΕΡΤ. Καταγγελίες, όμως, για απειλητικές διαταγές υπάρχουν και για τη 2η δημοσιογράφο του σταθμού.

Οι καθαιρέσεις έγιναν χωρίς να υπάρξει καμία αιτιολόγηση, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το “πογκρόμ”, που εξαπολύθηκε εναντίων των προϊσταμένων, είχε μόνο εκδικητικό χαρακτήρα, καθώς οι ίδιοι είχαν τόσα χρόνια κριθεί για την ικανότητα και τις προσπάθειες που κατέβαλαν να κρατήσουν ζωντανούς τους Περιφερειακούς Σταθμούς.

Αντίθετα οι τοποθετήσεις των οκτώ νέων προϊσταμένων έγιναν χωρίς πρόσκληση ενδιαφέροντος στο προσωπικό, με αδιαφανή κριτήρια. Για τους υπόλοιπους οκτώ περιφερειακούς σταθμούς η επιλογή των προϊσταμένων θα γίνει από  την ελεύθερη αγορά, παραγκωνίζοντας το προσωπικό της ΕΡΤ, μόνο και μόνο για να εξασφαλιστεί ότι θα υλοποιούνται τα σχέδια ελέγχου της ενημέρωσης.

Αυτές οι αυταρχικές πρακτικές υπηρετούν αποκλειστικά και μόνο το στόχο του   πλήρους ελέγχου της ενημέρωσης από την εκάστοτε κυβέρνηση, πέρα και έξω από κάθε έννοια διαφάνειας, αξιοποίησης των εργαζομένων και λειτουργίας των Περιφερειακών Σταθμών προς το σκοπό της αντικειμενικής ενημέρωσης.

Είναι απαράδεκτες πρακτικές, που έχουν αξιοποιήσει όλες οι κυβερνήσεις, κι επιβεβαιώνουν ότι η εκάστοτε κυβέρνηση επιδιώκει να χρησιμοποιεί την κρατική ραδιοτηλεόραση ως “φερέφωνο”.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, πως τοποθετούνται απέναντι στα όσα θίγονται και τι μέτρα θα λάβουν για να σταματήσουν τα φαινόμενα λογοκρισίας.

Οι Βουλευτές

Γκιόκας Γιάννης, Δελής Γιάννης, Κανέλλη Λιάνα, Κομνηνάκα Μαρία, Συντυχάκης Μανώλης

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X