Σύλλογος Τυροπαραγωγών: Συμμετοχή του Μιχάλη Χρυσάφη στο νέο ΔΣ-Επιστολή Κουφέλου

0

Συγχαρητήρια επιστολή στον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Τυροπαραγωγών Λέσβου – Λήμνου, Μιχάλη Χρυσάφη απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Πανάγος Κουφέλος.

Ο κ. Κουφέλος συγχαίρει τον κ. Χρυσάφη για την εκλογή του και εν γένει για την προσπάθεια ένωσης των τυροπαραγωγών και αναβίωσης του Συλλόγου.

Διευκρινίζεται ότι στο Σύλλογο Τυροπαραγωγών, ο οποίος ιδρύθηκε για πρώτη φορά πριν από 10 με 12 έτη και πλέον έχουν ενταχθεί και γαλακτοπώλες, συμμετέχουν παραγωγοί και από τη Λήμνο και από τον Άγιο Ευστράτιο. 

Στην επιστολή τονίζεται καταρχάς η αξία των μοναδικών τυροκομικών προϊόντων της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, προϊόντα που «αποκαλύπτουν» την παράδοση μας, τις ιδιαιτερότητες του τόπου μας, τον πολιτισμό και τις γεύσεις μας, η δύναμη του Εμείς, του όλοι μαζί, της ισχύς εν τη ενώσει.

Η προβολή των φυσικών πλεονεκτημάτων και της μοναδικότητας των αγαθών που παράγονται στα νησιά πρωταρχικός στόχος και δέσμευση του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα προκειμένου να γίνουν «βασικό κομμάτι του μέλλοντος» και «εκκίνηση για το μεγάλο ταξίδι της Ελληνικής Βορειοαιγαιοπελαγίτικης αγροτικής παραγωγής και διατροφής».

Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα

Αξιότιμε κύριε Αντιπρόεδρε,

Αγαπητέ Φίλε,

Η αναβίωση του Συλλόγου Τυροκόμων  Νομού Λέσβου, στην οποία συμμετέχουν  και οι τυροπαραγωγοί, τυροκόμοι  της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, αποτελεί σημείο αναφοράς για τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και δη για τον Πρωτογενή Τομέα των νησιών μας. Η απόφαση σας αυτή καταγράφεται θετικά και δίνει φωτεινό παράδειγμα σε όλους τους παραγωγικούς τομείς. Ισχύς εν τη ενώσει.

Η Δύναμη του Εμείς, η συλλογικότητα και όχι η μονάδα μεγιστοποιεί την προσπάθεια και αναδεικνύει το αποτέλεσμα. Στην ένωση και στη συνεργασία είναι η δύναμη μας και αυτό θα πετύχουμε. Η δύναμη πολλαπλασιάζεται, τα λάθη ελαχιστοποιούνται, οι δύσκολες καταστάσεις αντιμετωπίζονται πιο εύκολα, στην διάρκεια «δυναμώνεις» και η επίτευξη του στόχου, η κατάκτηση της κορυφής γίνεται γεγονός.

Ισχύ μέσα από την συνεργασία και την ένωση. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε. Να ενωθούμε, να γίνουμε μια “ομάδα” και να χρησιμοποιήσουμε την δύναμή μας. Να καλύψουμε τις αδυναμίες μας, να προβάλλουμε τα πλεονεκτήματα του τόπου μας, να έχουμε διάρκεια και στο τέλος να πετύχουμε!

Ο καθένας από την πλευρά του, από τη θέση που κατέχει  προσφέροντας αυτό που μπορεί και λαμβάνοντας αυτό που χρειάζεται είμαστε μέλη μιας ομάδας με στόχο το άλμα ανάπτυξης στο Βόρειο Αιγαίο, το άλμα ανάπτυξης στον Πρωτογενή Τομέα της Περιφέρειας μας. Θέλοντας  να είμαστε «ένα  βασικό κομμάτι του μέλλοντος».

Στόχος μας ως Περιφερειακή αρχή  να καταγράψουμε, να ενισχύουμε, να προωθήσουμε, να διαδώσουμε, να στηρίξουμε, να προφυλάξουμε και κυρίως να προστατεύσουμε  την παραγωγή των αγαθών και των παραγωγών κάνοντας τα νησιά μας, γαστρονομικούς προορισμούς .

Στόχος μας τα τυροκομικά προϊόντα που παράγονται στα νησιά  να γίνουν ανάγκη, γευστική απόλαυση για  κάθε Έλληνα καταναλωτή λόγω της πλούσιας γεύσης τους και της υψηλής διατροφικής αξίας .Τα εύγευστα μοναδικά αγαθά, γιατί όχι και στη διεθνή αγορά.

Είναι αυτά που «αποκαλύπτουν» την παράδοση μας, τις ιδιαιτερότητες του τόπου μας, τον πολιτισμό και τις γεύσεις μας.

Στόχος μας  να κάνουμε τους καταναλωτές αθεράπευτα τυροφάγους, να  συζητούν για ονειρεμένες γεύσεις, από αυτές που δεν περιγράφονται με λόγια, που είναι ένα ξάφνιασμα όλων των αισθήσεων, που με μία και μόνο μπουκιά καταλαβαίνεις τον πλούτο της χλωρίδας του τόπου παραγωγής τους. Είναι αλήθεια άλλωστε.

Θέλουμε, με την απόφασή σας, να προσφέρουμε  τη γνώση και την εμπειρία μας, ακούγοντας τα νέα αιτήματα σας, ανταποκρινόμενοι στις νέες ανάγκες.

Θέλουμε, και σε αυτό θα μας βρείτε δίπλα σας, «να ξεκινήσει το ταξίδι της ελληνικής βορειοαιγαιοπελαγίτικης αγροτικής παραγωγής και διατροφής».

Να είστε βέβαιοι ότι θα επεξεργαστούμε βιώσιμες λύσεις, λύσεις που αντέχουν στο χρόνο, που απαντούν στις νέες συνθήκες και ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών. Λύσεις που θα επισφραγίσουν την  ανεκτίμητη αξία των τοπικών γαστρονομικών  «διαμαντιών μας», «των γευστικών θησαυρών μας». Η γεύση τους θεϊκή, παραδεισένια, τα δε οφέλη τους για τον οργανισμό πάμπολλα, ικανά να σε αναγεννήσουν.

Ως Αντιπεριφερειάρχης με αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα θα σταθώ αρωγός στην κάθε προσπάθεια του Συλλόγου ενώ νιώθω περήφανος τόσο για τα μοναδικά τυροκομικά προϊόντα του Νομού Λέσβου όσο και για τους ανθρώπους που τα παράγουν.  Της Λέσβου, Της Λήμνου, Του Αγίου Ευστρατίου. Γιατί οι άνθρωποι των νησιών μας , οι άνθρωποι της τυροκομίας διαπνέονται από τέσσερις ισχυρές αρχές : σεβασμός στη μακρά παράδοση, αυθεντικότητα, καθαρότητα και αφοσίωση.

Πέραν, όμως από την ιδιαίτερη αυτή ανθρωπογεωγραφία των ντόπιων τυροκόμων υπάρχουν και άλλα στοιχεία που οδηγούν στη συνταγή της επιτυχίας : το εξαιρετικό γεωγραφικό ανάγλυφο, η βιοποικιλότητα αλλά και το πλούσιο ζωικό κεφάλαιο αποτελούμενο από σπάνιες αυτόχθονες φυλές του ευλογημένου αυτού τόπου. Είναι στοιχεία που εμείς τα γνωρίζουμε. Είναι όμως καιρός να τα μάθει όλος ο κόσμος! Να τα μάθει και να τα απολαύσει!

Χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση την αναβίωση  του Συλλόγου τυροπαραγωγών Νομού Λέσβου και όπως έχω ήδη δεσμευτεί, ως συνομιλητής  με  τους αρμόδιους φορείς  της πολιτείας  θα υπηρετήσω το «Εθνικό μας κεφάλαιο», τα τυροκομικά προϊόντα των νησιών μας, με αταλάντευτη βούληση και  αναγκαία αποφασιστικότητα απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια θέσει σε κίνδυνο την παραγωγή και τα προϊόντα μας.

Επ’ ευκαιρίας θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εκλογή σας στη θέση του Αντιπροέδρου, και είμαι  βέβαιος, ότι από τη θέση αυτή  θα εκπροσωπήσετε επάξια τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο καθώς και  τα  συμφέροντα του τυροκομικού κόσμου των νησιών μας συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ανάδειξη και ανάπτυξη του γαστρονομικού πλούτου της Περιφέρειας .

Με εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λέσβου με αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα, Πανάγος Κουφέλος

Σημειώνεται πως το νέο Δ.Σ του Συλλόγου συγκροτήθηκε σε σώμα μετά τις αρχαιρεσίες ανάδειξης Διοικητικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκαν στις 16 Απριλίου και αποτελείται από τον Ιγνάτη Θυμέλη ως Πρόεδρο, τον Μιχάλη Χρυσάφη ως Αντιπρόεδρο, τον Αντώνη Καλδέλλη ως Γραμματέα, τον Γρηγόρη Ρόδο του Δημητρίου ως Ταμία και τους Λάμπρο Ρόδο, Δημήτρη Σαντζηλιώτη και Παναγιώτη Ταστάνη ως μέλη.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση το νέο Διοικητικό Συμβούλιο έθεσε ως άμεσες ενέργειες:

α. Την διαφύλαξη και προστασία των τυροκομικών προϊόντων Π.Ο.Π. που παράγονται στην Λέσβο και Λήμνο, όπως το Λαδοτύρι Μυτιλήνης, το καλαθάκι Λήμνου, η Φέτα κλπ., μέσα από την τήρηση των κανόνων που διέπουν την παραγωγή και τον χαρακτήρα των προϊόντων Π.Ο.Π. αφενός, αλλά και τον έλεγχο του τρόπου διακίνησης του ντόπιου γάλακτος που προορίζεται για την παραγωγή τους αφετέρου, πάντα με στόχο την προστασία του καταναλωτή και αυτών των ίδιων των προϊόντων.

β. Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενεργειών σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς και άλλους φορείς του νομού, που ως στόχο θα έχουν την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των ιδιαίτερων τυροκομικών προϊόντων που παράγονται στα δύο νησιά, τόσο στον Ελλαδικό χώρο όσο και έξω από αυτόν.

γ. Την διασφάλιση της γνησιότητας και την προστασία του καταναλωτή που επιλέγει βιολογικά προϊόντα, μέσα από τον εξορθολογισμό των διαδικασιών πιστοποίησης του γάλακτος ως βιολογικού.

δ. Την ενεργοποίηση και υλοποίηση στοχευμένων δράσεων μέσα από το Π.Ε.Π. Β. Αιγαίου, που σκοπό θα έχουν την υποβοήθηση των τυροκομικών μονάδων της Λέσβου και Λήμνου, στην προσπάθεια εξέλιξης των προϊόντων τους, την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και την στήριξη της προσπάθειας προώθησης των προϊόντων αυτών στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X