Αίτημα δημιουργίας οργανικών θέσεων ειδικότητας εικαστικών στη Λήμνο

3

Το αίτημα της δημιουργίας οργανικών θέσεων στα δημοτικά σχολεία της Λήμνου για εκπαιδευτικούς της ειδικότητας των εικαστικών, στηρίζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών, στηρίζοντας το αίτημα των συναδέλφων, διεκδικεί τη σύσταση τεσσάρων (4) οργανικών θέσεων ειδικότητας εικαστικών στα δημοτικά σχολεία της Λήμνου, αλλά και μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων των σχολείων σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Σημειώνεται πως εκπαιδευτικοί εικαστικών από τη Λήμνο συνέταξαν επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Λέσβου, με την οποία αναδεικνύουν το ζήτημα.

Επιστολή Εικαστικών Β’ Λέσβου (Λήμνου)

ΠΡΟΣ: Πολιτική ηγεσία Υ.ΠΑΙ.Θ, Διεύθυνση Π.Ε. Λέσβου, Διεύθυνση Δ.Ε. Λέσβου, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου

Κοινοποίηση: Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας Λήμνου, ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ

Το παρόν κείμενο συντάσσεται εκ μέρους των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ειδικότητας ΠΕ08 Εικαστικών που εργάζονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση του νομού Β’ Λέσβου (Λήμνος).

Είναι γεγονός πώς, παρότι οι αναπληρωτές εικαστικοί αποτελούμε τεράστιο ποσοστό του εργατικού δυναμικού της εν λόγω ειδικότητας στην Ελλάδα, βιώνουμε τον απόλυτο παραγκωνισμό και την υποτίμηση.

Ολάκερη η επαγγελματική μας πορεία συνοδεύεται από την αβεβαιότητα, την αστάθεια, τις ατελείωτες μετακομίσεις, ενώ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι αναπληρώνουμε οι ίδιοι τους εαυτούς μας σε σταθερή βάση, καλύπτοντας πάγιες ανάγκες σε σχολεία – στην περίπτωσή μας – σε όλο το νησί της Λήμνου.

Ένα νησί παραμεθορίου, όπου η ανάγκη των παιδιών για ουσιαστικά ερεθίσματα, όπως η τέχνη, αποτελεί το βασικότερο κίνητρο για να συνεχίζουμε το έργο μας και να συμβάλλουμε με τις γνώσεις μας στη διαμόρφωση πολύπλευρων ανθρώπων.

Παρότι η συζήτηση για τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου μας δεν έχει κλείσει ουσιαστικά ποτέ, αυτή τη φορά, με αφορμή την προκήρυξη 2ΓΕ/2019 του ΑΣΕΠ και τους επικείμενους διορισμούς, νιώθουμε έντονη την ανάγκη να πάρουμε ξανά θέση.

Εκφράζουμε λοιπόν τον μεγάλο μας προβληματισμό για την απουσία οργανικών θέσεων στην ειδικότητά μας. Επισημαίνουμε πώς, οι πάγιες ανάγκες που προκύπτουν από τα χιλιάδες κενά σε κάθε σημείο της Ελλάδας, καθιστούν το αίτημά μας για τη δημιουργία οργανικών κενών μια αναγκαία και ουσιαστική πράξη.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πώς, το νησί της Λήμνου συγκεκριμένα, επανδρώνεται αποκλειστικά από αναπληρωτές εικαστικούς, παρά τις σταθερές και αδιαμφισβήτητες ανάγκες διορισμού μονίμων.

Θίγοντας ακόμη τις πρόσφατες μεταρρυθμιστικές εξελίξεις, που θέλησαν να καταργήσουν όλα τα μαθήματα καλλιτεχνικής παιδείας στο Λύκειο, ακόμη και εκείνα που οι μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου θα παρακολουθούσαν ώστε να διαγωνισθούν αργότερα, διεκδικώντας μια θέση σε σχετικές σχολές, θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βαθύτατη απογοήτευσή μας για τον τρόπο με τον οποίο εκπροσωπείται και υποστηρίζεται η ελληνική εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Εμπιστευόμαστε πώς, οι εμπειρογνώμονες και το επιστημονικό προσωπικό που είναι υπέυθυνο για τη διάρθρωση των προγραμμάτων σπουδών, θα αναγνωρίσουν, έστω και καθυστερημένα, τον μοιράιο αντίκτυπο αποστέρησης μιας ευρείας γκάμας μαθημάτων – επιστημονικών αντικειμένων, τη στιγμή που οι μαθητές της τρυφερής αυτής ηλικίας καλούνται τόσο σύντομα να λάβουν αποφάσεις που θα επηρεάσουν την υπόλοιπη ζωή τους. Επιπρόσθετα, ας μη ξεχνάμε και τις θέσεις εργασίας που στερήθηκαν τόσοι συνάδελφοι, εξαιτίας αυτής της μεταρρύθμισης.

Η ειδικότητά μας βάλλεται καθημερινά και συχνά παραβλέπεται το γεγονός ότι, οι εικαστικοί προερχόμαστε από πανεπιστημιακές σχολές πλήρους φοίτησης, με παρόμοιες απαιτήσεις όπως αυτές των αποφοίτων όλων των υπόλοιπων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.

Άλλωστε, εξ ορισμού η σύσταση των σχολών Καλών Τεχνών, αναιρεί κάθε πρόθεση να τεθεί ο κλάδος μας σε δεύτερη μοίρα και εξυψώνει τη σημασία ένταξης και διατήρησης του μαθήματος των εικαστικών καθόλη τη διάρκεια της σχολικής εκπαίδευσης, με απώτερο στόχο την επίτευξη μιας μαθητοκεντρικής, πολυδιάστατης εκπαίδευσης, που απευθύνεται στους πολλαπλούς τύπους νοημοσύνης των μαθητών.

Ζητούμε ο κλάδος μας να αντιμετωπιστεί με το δέοντα σεβασμό που αντιμετωπίζονται και οι λοιπές ειδικότητες. Ζητούμε να συσταθούν τα οργανικές θέσεις για τον κλάδο ΠΕ08 Εικαστικών σύμφωνα με τις ρεαλιστικές ανάγκες, όπως αυτές προκύπτουν από την πρόσληψη μεγάλου αριθμού αναπληρωτών Εικαστικών κάθε χρόνο στα σχολεία όλης της Ελλάδας.

Τέλος, ζητούμε την ανάκληση των παράλογων μεταρρυθμίσεων και την αναγνώριση των προσπαθειών μας, να διατηρήσουμε ζωντανό και ουσιώδες το μάθημα των εικαστικών στο σχολείο.

Το μάθημα των εικαστικών αφορά όλους τους μαθητές και οφείλει να υποστηρίζεται από εξειδικευμένο προσωπικό, που αντί να μάχεται για τα αυτονόητα δικαιώματά του, αφοσιώνεται στην παροχή των βέλτιστων μαθησιακών εμπειριών.

3 Σχόλια
 1. Bonnie λέει

  Household Mold Remover Gel

  Quickly And Effortlessly Remove Stains And Mold From Crevices In Your Home!

  Designed to tackle mold, bacteria, and fungus with gusto! Our formula cleans up the gunk!
  Keep Your Home Away From The Mold.

  PROMO BUY 2 FREE 1 FOR NEXT 24 HOURS ONLY!

  Get it now: homegadget.work

  Thank You,

  Bonnie
  Επικοινωνία – Limnos X Press

 2. Ann λέει

  Good day

  Get The Worlds Greatest Magic Sand Free Beach Mat!

  Watch sand, dirt & dust disappear right before your eyes!

  Act Now And Receive A Special Discount For Our Magic Sand Free Beach Mat!

  Get Yours Here: magicmat.shop

  Best,

  Ann
  Επικοινωνία – Limnos X Press

 3. Maggie λέει

  Hello

  Buy face mask to protect your loved ones from the deadly CoronaVirus. We wholesale N95 Masks and Surgical Masks for both adult and kids. The prices begin at $0.19 each. If interested, please check our site: pharmacyoutlets.online

  To your success,

  Maggie
  Επικοινωνία – Limnos X Press

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X