Ερώτηση Γεωργούλη στην Κομισιόν για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών

0

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Γεωργούλης.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 7 Ιουνίου έληξε η προθεσμία ενσωμάτωσης στην εθνική νομοθεσία των ευρωπαϊκών οδηγιών 789/19 και 790/19. O κ. Γεωργούλης εστίασε ιδίως στο άρθρο 18 της οδηγίας 790/19 που προβλέπει δέουσα και αναλογική αμοιβή των δημιουργών και ερμηνευτών από τις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Η προθεσμία που είχε δοθεί στις κυβερνήσεις των κρατών μελών για την ενσωμάτωση των δύο οδηγιών έχει παρέλθει. Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες,  η διαδικασία ενσωμάτωσης έχει καθυστερήσει.

Αυτή η καθυστέρηση πλήττει τον καλλιτεχνικό κόσμο που έχει ιδιαίτερα υποφέρει κατά την πανδημία και έχει τώρα περισσότερο από ποτέ ανάγκη να αμειφθεί για τα έργα που αξιοποιούν οι πλατφόρμες, ιδίως σε μια περίοδο που οι πλατφόρμες έχουν καταστεί η πιο σημαντική πηγή πολιτιστικού περιεχομένου για το κοινό.

Ο ευρωβουλευτής ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι μέτρα σκοπεύει να λάβει:

  • για να διασφαλίσει την άμεση και αποτελεσματική ενσωμάτωση των συγκεκριμένων οδηγιών στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών και

  • για να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η πρότερη διαβούλευση με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών και την κοινωνία των πολιτών κατά τη διαδικασία ενσωμάτωσης των οδηγιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X