Μπουρνούς: Η κυβέρνηση ξεπουλάει τις ιαματικές πηγές, αντί να λύνει προβλήματα του τουρισμού

0

Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε στις 20 Δεκεμβρίου ο Βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Γιάννης Μπουρνούς, με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού για την τουριστική ανάπτυξη και τις ιαματικές πηγές. 

Ο Γιάννης Μπουρνούς στηλίτευσε την εμφανή απουσία οποιουδήποτε σχεδίου για την επόμενη μέρα του τουρισμού, τους επαγγελματίες και τις οικογένειές τους. Η κυβέρνηση ρυθμίζει αποσπασματικά μια σειρά από διαχειριστικά θέματα, χωρίς να ενδιαφέρεται για τη βιώσιμη ανασυγκρότηση της τουριστικής δραστηριότητας.

Στη συνεχεία, μίλησε για την ανάγκη μια εθνικής στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης για τον τουρισμό, με δράσεις που θα αντιμετωπίζουν τα πάγια διαρθρωτικά προβλήματα του ελληνικού τουρισμού, ενώ υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης για την τουριστική ανάπτυξη. Κατευθύνσεις εκ διαμέτρου αντίθετες με την ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης για τον τουρισμό.

Αναφερόμενος στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας», τόνισε ότι αποτελεί μια εταιρεία στα πρότυπα του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να «αξιοποιηθεί» η δημόσια περιουσία, όπως ξέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη: μέσω ιδιωτικοποιήσεων. Η εν λόγω εταιρεία θα υλοποιήσει το σχέδιο της κυβέρνησης, να περάσουν σύντομα οι ιαματικές πηγές της χώρας στο «επιτελικό κράτος» των ιδιωτικών συμφερόντων, γι αυτό και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να στηρίξει τους Δήμους για την αναβάθμιση και αξιοποίηση των θερμοπηγών.

Ο Γιάννης Μπουρνούς υπενθύμισε στον Υπουργό Τουρισμού ότι η Λέσβος διαθέτει έξι λουτροπόλεις και ότι το 2006 με νόμο της κ. Πετραλιά επιβλήθηκαν ιδιαίτερα κοστοβόρες, χρονοβόρες και δαιδαλώδεις διαδικασίες  αναγνώρισης των Φυσικών Ιαματικών Πόρων, οι οποίες καθυστέρησαν πολύ τις προσπάθειες αξιοποίησης και αναβάθμισης τους, οδηγώντας στη διακοπή λειτουργίας αρκετών θερμών λουτρών, μέχρι να πιστοποιηθούν.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αμφισβήτησε έντονα την πρόθεση της κυβέρνησης να αναπτύξει ουσιαστικά τον θερμαλισμό και τον τουρισμό ευεξίας στη χώρα, παραθέτοντας παράλληλα μια σειρά ενδεικτικών προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση:

  • Τη δημιουργία περιφερειακών συστημάτων θερμαλισμού, ενταγμένων στα περιφερειακά συστήματα τουρισμού με έμφαση στην ευεξία. 
  • Την αξιοποίηση των ειδικών γεωλογικών χαρακτηριστικών της χώρας για την ανάπτυξη επιπλέον δραστηριοτήτων, συμπληρωματικών του θερμαλισμού, συμβάλλοντας στη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας. 
  • Την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης με την εισαγωγή τμημάτων θερμαλισμού και ευεξίας.
  • Την επικαιροποίηση της νομοθεσίας με βάση τις διεθνείς εξελίξεις και καλές πρακτικές.

«Το μόνο που θέλετε είναι να ξεπουλήσετε δημόσια περιουσία, να παραχωρήσετε τις μεγάλες και τις μεσαίες λουτροπόλεις σε υμετέρους. Ό, τι κάνετε εδώ και δυόμιση χρόνια, όχι μόνο στον τουρισμό αλλά παντού. Δεν θα προλάβετε», έκλεισε ο Γιάννης Μπουρνούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.