Λέσβος: Ερωτήματα για τη διαδικασία ανακατασκευής της αποθήκης του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου

0

Ανακοίνωση για το ζήτημα της ανακατασκευής του κτιρίου αποθήκης του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου που υπέστη καταστροφές από πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2021 εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου.

Το ζήτημα τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στις 21 Δεκεμβρίου, στην οποία συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης, παρά το γεγονός πως οι εισηγήσεις έχουν ημερομηνία 13 και 15 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση, αν και συμφωνεί με την ανάληψη της ανακατασκευής από την Περιφέρεια και με την αποζημίωση του Συνεταιρισμού για την καταστροφή των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων, διαφωνεί με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης με διαπραγμάτευση.

Θεωρεί πως υπήρχε αρκετός χρόνος ώστε να γίνει κανονικός ή έστω συνοπτικός διαγωνισμός, κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα για συμμετοχή πολύ περισσότερων  και πεπειραμένων κατασκευαστών και πολύ πιθανά  οικονομικότερα, αντί να κληθούν στη διαπραγμάτευση μόνο δύο “κατασκευαστές”.

Όπως επισημαίνει, η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης που προτείνει η Περιφερειακή Αρχή, είναι ακατανόητη και δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά η επιλογή δύο μόνο κατασκευαστών για τη διαπραγμάτευση, αποκλείοντας πλήθος άλλων και πολύ εμπειρότερων, που θα εξασφάλιζαν την κατασκευή του έργου πολύ γρηγορότερα και ενδεχομένως οικονομικότερα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου, για τους παραπάνω λόγους ψήφισε λευκό. Θεωρώντας ότι τίθεται και θέμα διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, καλεί την περιφερειακή Αρχή, έστω και την τελευταία στιγμή, να επανορθώσει επιλέγοντας μια από τις παραπάνω δυνατότητες, διασφαλίζοντας, έτσι, την συντομότερη, οικονομικότερη και πιο φερέγγυα εκτέλεση του έργου.

Υπενθυμίζεται πως η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου 2021 από άγνωστη αιτία, οδήγησε στην καταστροφή της αποθήκης, συνολικής έκτασης 1.000τμ. Στις εγκαταστάσεις υπήρχαν μηχανήματα, τόνοι ζωοτροφών, λιπάσματα και άλλος εξοπλισμός που έγιναν στάχτη μέσα σε λίγες ώρες.

Πού το πάει η περιφερειακή Αρχή με την ανακατασκευή της αποθήκης του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου;

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (21/12/2021) συζητήθηκε, μεταξύ άλλων και το θέμα “ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΎ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ)”. Το θέμα ήρθε για συζήτηση με τη διαδικασία εκτός ημερήσιας διάταξης, αδικαιολόγητα, αφού οι εισηγήσεις έχουν ημερομηνία 13 και 15 Δεκεμβρίου!

Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, τακτικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, Γιώργος Αμπαζής, κατά την τοποθέτηση του σημείωσε ότι η ΛΑ.Σ συμφωνεί με την ανάληψη της ανακατασκευής από την Περιφέρεια και θεωρεί ότι επιβάλλεται να αποζημιωθεί ο Συνεταιρισμός και για τα υπόλοιπα περιουσιακά του στοιχεία που κατέστρεψε η πυρκαγιά (ζωοτροφές, μηχανήματα κ.ά.).

Διαφωνεί όμως ως προς την εκτέλεση του έργου με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης με διαπραγμάτευση (κάτι που χρησιμοποιεί όλο και συχνότερα, επικαλούμενη την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω…βροχοπτώσεων) καλώντας μάλιστα σε αυτήν μόνο δύο “κατασκευαστές”.

Θεωρεί ότι υπήρχε αρκετός χρόνος (η καταστροφική πυρκαγιά έγινε αρχές Ιουλίου του 2021) για να γίνει κανονικός διαγωνισμός ή έστω συνοπτικός διαγωνισμός (που μπορεί να γίνει και τώρα) κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα για συμμετοχή πολύ περισσότερων και πεπειραμένων κατασκευαστών και πολύ πιθανά οικονομικότερα, αντί να καλέσει στη διαπραγμάτευση μόνο δύο “κατασκευαστές”.

Η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης που προτείνει η Περιφερειακή Αρχή, είναι ακατανόητη και δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά η επιλογή δύο μόνο κατασκευαστών για τη διαπραγμάτευση, αποκλείοντας πλήθος άλλων και πολύ εμπειρότερων, που θα εξασφάλιζαν την κατασκευή του έργου πολύ γρηγορότερα και ενδεχομένως οικονομικότερα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου, για τους παραπάνω λόγους ψήφισε λευκό. Θεωρώντας ότι τίθεται και θέμα διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, καλεί την περιφερειακή Αρχή, έστω και την τελευταία στιγμή, να επανορθώσει επιλέγοντας μια από τις παραπάνω δυνατότητες, διασφαλίζοντας, έτσι, την συντομότερη, οικονομικότερη και πιο φερέγγυα εκτέλεση του έργου..

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X