Μπουρνούς: Επείγει η ενίσχυση των ελαιοκαλλιεργητών της Λέσβου

0

Ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις απώλειες εισοδήματος των ελαιοκαλλιεργητών εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών των τελευταίων ετών, κατέθεσε ο βουλευτής Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς, με τις συνυπογραφές δεκαέξι βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως τονίζει, κατά την ελαιοκομική περίοδο 2020-21 προκλήθηκε από τις καιρικές συνθήκες πτώση της παραγωγής κατά 64% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας, με συνέπειες σε όλο τον λεσβιακό ελαιώνα (πολύ πάνω από το 30%), αλλά προφανώς και στην οικονομία όλου του νησιού. Συνεπώς, τηρούνταν όλες οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια ένταξης όλων των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου στο καθεστώς των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων για την περίοδο 2020-21.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, στη φετινή ελαιοκομική χρονιά 2021-22 παρουσιάστηκαν εκ νέου σοβαρά προβλήματα στην ελαιοκαλλιέργεια του νησιού, ξανά λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή ή την ακαρπία στο μεγαλύτερο ποσοστό του λεσβιακού ελαιώνα.

Γεγονός που παραδέχτηκε και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζος, κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη τον περασμένο Ιούλιο και κατόπιν αυτοψίας των ελεγκτών του ΕΛΓΑ. Ο κ. Λυκουρέντζος δεσμεύτηκε στους ελαιοπαραγωγούς για τη σύνταξη ειδικής μελέτης με στόχο να δοθούν ενισχύσεις, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα ούτε το ένα ούτε το άλλο. 

Ο κ. Μπουρνούς υπογραμμίζει την κορυφαία σημασία της ελαιοκαλλιέργειας για τη Λέσβο και την αγροτική οικονομία της, αλλά και το υψηλό καλλιεργητικό κόστος που, σε συνδυασμό με τις καθηλωμένες τιμές ελαιολάδου τα προηγούμενα χρόνια, έφεραν μείωση εισοδήματος στους καλλιεργητές, αλλά συντέλεσαν και στην εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας στη Λέσβο με το συνεπαγόμενο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος. 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ερωτάται αν προτίθεται τελικά να εντάξει τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου στο καθεστώς των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων για την περσινή χρονιά, καθώς τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, αλλά και αν προτίθεται να τους ενισχύσει για τη φετινή χρονιά αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΥΠΑΑΤ και ειδικά τις ενισχύσεις de minimis.

Τέλος, ο Γιάννης Μπουρνούς ρωτά τον αρμόδιο υπουργό για το ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να προστατευτεί συνολικά ο λεσβιακός ελαιώνας και οι παραγωγοί του από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X