Νέο βιβλίο του Γιώργου Τσιμουρή, «Εμείς οι ναυτικοί, μπαρκαρισμένοι και ξέμπαρκοι»

0

Κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Da Vinci, το νέο βιβλίο του Λημνιού καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Γιώργου Τσιμουρή, «Εμείς οι ναυτικοί, μπαρκαρισμένοι και ξέμπαρκοι».

Όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο της έκδοσης, «το βιβλίο αφορά τη ζωή των ναυτικών ‘εν πλω’ στα ποντοπόρα πλοία, και όταν είναι ‘ξέμπαρκοι’ στη στεριά. Επιχειρεί την κατανόηση των δυσκολιών των ναυτικών και των ματαιώσεων των οικογενειών τους. Διερευνά την μυθολογία του εξωτισμού του ναυτικού ταξιδιού και ‘της ζωής στα λιμάνια’ και τη σταδιακή εξαφάνιση αυτής της διάστασης του επαγγέλματος, στις συνθήκες του καπιταλισμού της ταχύτητας.

Παρουσιάζει τις δυσκολίες της εισόδου των γυναικών στο ανδροκρατούμενο ναυτικό επάγγελμα και τις αιτίες της σταδιακής μείωσης του αριθμού των Ελλήνων ναυτικών στα ελληνικής πλοιοκτησίας μεν, ξένης σημαίας δε, πλοία. Τέλος τεκμηριώνει τη συνεισφορά και το μόχθο των ναυτικών και των οικογενειών τους για την επίτευξη του ‘θαύματος της ελληνικής ναυτιλίας’, ένα θέμα που έχει προκλητικά αγνοηθεί στις σχετικές αναφορές».

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Γιώργος Τσιμουρής, με καταγωγή από την Ατσική, γεννήθηκε στη Λήμνο το 1956. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Essex και στην Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Sussex στη Μεγάλη Βρετανία. Από το 2004 είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη μετανάστευση, τους πρόσφυγες, τις κοινότητες διασποράς και ζητήματα προφορικής ιστορίας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και μετανάστες σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X