Ο μύθος του Πέτασου ζωντανεύει υπό τους ήχους του «Κεχαγιά» (Βίντεο)

0

Με ευφάνταστο τρόπο και ένα προσεγμένο βίντεο που απευθύνεται σε παιδιά αλλά και ενήλικες, η Σταυρούλα Φραγκουδάκη και η Μάγδα Θεοσίδου επιχειρούν να αποδώσουν το μύθο του Πέτασου, με τη συνοδεία του παραδοσιακού τραγουδιού «Ο Κεχαγιάς».

Ειδικότερα, το βίντεο ανήκει στη σειρά «Μύθοι Τόπων», στην οποία παρουσιάζονται μύθοι και παραμύθια από διάφορους τόπους ανά την Ελλάδα.

Ο μύθος του Πέτασου

Ο μύθος του Πέτασου τοποθετείται χρονικά στην εποχή της βασιλείας του Θόαντα, πρώτου βασιλιά της Λήμνου. Ο Θόας, γιος του θεού Διόνυσου και της Αριάδνης, παντρεύτηκε τη Μύρινα από την Ιωλκό και απόκτησαν μια κόρη την Υψιπύλη.

Στα χρόνια του, οι γυναίκες του νησιού παραμέλησαν τη λατρεία της Αφροδίτης και η θεά τις τιμώρησε με μια ανυπόφορη σωματική δυσοσμία. Οι σύζυγοί τους έφεραν παλλακίδες από την Θράκη κι οι γυναίκες τους για εκδίκηση θανάτωσαν όλον τον ανδρικό πληθυσμό γκρεμίζοντάς τους από το ακρωτήρι Πέτασος.

Όταν ο θυμός της Αφροδίτης καταλάγιασε, καταφθάνουν στο γυναικοκρατούμενο νησί οι Αργοναύτες με τον Ιάσονα. Η Βασίλισσα Υψιπύλη φιλοξένησε τους Αργοναύτες, και για να τους τιμήσει αθλοθέτησε πλούσια βραβεία, κάνοντας αγώνες προς τιμήν τους και οι πρώτοι ημίθεοι Πενταθλητές ήταν ο Τελαμώνας, ο Λυγκέας, ο Ζήτης, ο Κάλαϊς και ο Πηλέας.

Το βίντεο

Στο βίντεο που δημιούργησαν η Σταυρούλα Φραγκουδάκη και η Μάγδα Θεοσίδου παρουσιάζεται η ιστορία του μύθου, με τη μορφή αφήγησης και υπό τους ήχους και στίχους του παραδοσιακού τραγουδιού της Λήμνου «Ο Κεχαγιάς».

Η Σταυρούλα Φραγκουδάκη έγραψε τους στίχους τους οποίους και αφηγείται, ενώ η Μάγδα Θεοσίδου ανέλαβε την επιμέλεια του βίντεο και τη μουσική επένδυση.

«Ένα μύθο θα σας πω για εκείνο το βουνό Πέτασο το λέγαν οι Λημνιοί και είχαν λόγο και οι θεοί

Στα χρόνια τα αλλοτινά που το Θόα είχαν βασιλιά βασίλισσα τη Μύρινα και κόρη την Υψιπύλη

Λέει ο μύθος σοβαρά πώς η πιο όμορφη θέα τιμώρησε τις γυναίκες του νησιού με μια άσχημη μυρωδιά

Μα οι σύζυγοι τους δεν κλάψαν και πικρά γυναίκες από τη Θράκη έφεραν για να περάσουνε καλά

Οι νησιώτισσες εκδίκηση πήραν φοβερή και πέταξαν τους άντρες ..χωρίς δεύτερη σκέψη από το ακρωτήρι τον Πέτασο που λέγαμε στην αρχή…

Μα ο θυμός της θεάς πέρασε και οι γυναίκες του νησιού ευωδία εσκόρπισαν παντού

και τότε ο Ιάσωνας με τους Αργοναύτες του κάναν εμφάνιση στο νησί και αυτές τους υποδέχτηκαν με δόξα και τιμή»

Σταυρούλα Φραγκουδάκη

H Σταυρούλα Φραγκουδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων. Για αρκετά χρόνια εργάστηκε ως υπεύθυνη σε νηπιακό-παιδικό τμήμα λέσχης ανάγνωσης, όπου μέσω παραμυθιών καλλιέργησε τη φιλαναγνωσία στα παιδιά.

Τον Μάρτιο του 2020 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική της συλλογή «Αγκυροβολημένα Όνειρα», τον Δεκέμβριο του 2020 κυκλοφόρησε και το πρώτο της παραμύθι «Το πιο γλυκό γράμμα», ενώ το 2021 εξέδωσε και δεύτερη ποιητική συλλογή με τίτλο «Μια λέξη μόνο».

Η Σταυρούλα Φραγκουδάκη ζει και εργάζεται στη Λήμνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X