«Η Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Κινηματοθέατρο «Μαρούλα»

0

Τη θεατρική παράσταση του Φοιτητικού Συλλόγου Λήμνου, «Η Αυλή των Θαυμάτων» θα φιλοξενήσει την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου στις 20:00 το Κινηματοθέατρο «Μαρούλα».

Ειδικότερα, η θεατρική ομάδα του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Theatrobacillus, θα παρουσιάσει το διάσημο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η Αυλή των Θαυμάτων», τοποθετημένο στη Μύρινα του 1950.

«Στη Μύρινα της Λήμνου, κατά τη δεκαετία του 1950, διασταυρώνονται σε μια αυλή άνθρωποι της λαϊκής τάξης. Μια ερώτηση γεννάται λίγο πριν ισοπεδωθεί το οικοδόμημα, τι βιώνουμε τελικά; Ένα μίζερο αδιέξοδο ή ένα θαύμα»;

Όπως αναφέρει σχετικά ο Φοιτητικός Σύλλογος, «μετά από καιρό επιστρέψαμε στις συνήθειες μας και θα χαιρόμασταν ιδιαιτέρως να μας ακολουθήσετε σε αυτές! Ο σκοπός της παράστασης είναι φιλανθρωπικός και για ακόμη μία φορά ζητάμε τη στήριξη του κοινού, όχι μόνο για να αναδείξουμε τη δουλειά μας αλλά και για να στηρίξουμε ανθρώπους που μας χρειάζονται».

Το εισιτήριο για την παράσταση έχει κόστος 4€ και το σύνολο των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» που δραστηριοποιείται στην Αθήνα, προσφέροντας καθημερινά και αδιάλειπτα γεύματα αγάπης σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην καθημερινότητα.

Σημειώνεται πως το 2022 έχει ανακηρυχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ως «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη», προκειμένου να τιμηθεί η συνεισφορά του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα, στιχουργού και σεναριογράφου, 100 χρόνια από τη γέννησή του.

H διαδικασία για την κήρυξη «Έτους Ιάκωβου Καμπανέλλη» ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020, μετά από την επιστολή της κυρίας Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη, ως Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στην οποία «η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών εκφράζει την ένθερμη υποστήριξή της στην ανακήρυξη του έτους Δεκέμβριος 2021-Δεκέμβριος 2022 ως «Έτους Ιακώβου Καμπανέλλη, κατόχου της έδρας  της Θεατρικής Δραματουργίας της Ακαδημίας, επί δώδεκα έτη συναπτά». Το ίδιο αίτημα είχε υποβάλει ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, τόπος καταγωγής του θεμελιωτή του σύγχρονου νεοελληνικού θεάτρου.

Τα θεατρικά του έργα, τα οποία υπερβαίνουν τα 40, διδάχτηκαν και διδάσκονται από όλους σχεδόν τους νεοέλληνες σκηνοθέτες. Ανέβηκαν στις κρατικές σκηνές, καθώς και από ιδιωτικούς θιάσους, με μεγάλη επιτυχία. Ο Καμπανέλλης με το έργο του τοποθέτησε  την ελληνική δραματουργία στο διεθνές θεατρικό γίγνεσθαι. Το έργο-σταθμός, στη δραματουργία του, «Η Αυλή των Θαυμάτων», πρωτοπαρουσιάστηκε το 1957, στο Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, σκηνικά Γιάννη Τσαρούχη και μουσική Μάνου Χατζιδάκι. Η παράσταση θεωρήθηκε καλλιτεχνικό γεγονός και γνώρισε τη θερμότατη υποδοχή του κοινού, καθιερώνοντας τον Καμπανέλλη ως αναμορφωτή της νεοελληνικής δραματουργίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X