Αντιπαράθεση Σωματείων και Επάρχου για το μέλλον της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής
Χαρακτήρα αντιπαράθεσης μεταξύ των σωματείων του δημοσίου και του Επάρχου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, έχει λάβει τις τελευταίες ημέρες το ζήτημα της λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής στη Λήμνο.
Υπενθυμίζεται πως λίγο πριν εκπνεύσει το 2021, έγινε γνωστό πως με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, καταργείται η έδρα της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής στη Λήμνο με βασική επίπτωση πως 600 περίπου εργαζόμενοι του δημοσίου σε Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο υποχρεώνονται, όταν αρρωστήσουν, να παρουσιαστούν στη Λέσβο, προκειμένου να δικαιολογήσουν την αναρρωτική τους άδεια.
Μάλιστα, το θέμα έφτασε μέχρι την ελληνική βουλή, με τους βουλευτές του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλη Συντυχάκη, να καταθέτουν σε αναφορά τη σχετική επιστολή του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ.
Στις 19 Ιανουαρίου, έπειτα από πρωτοβουλία του Επάρχου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, Άγγελου Βλάττα Λαμπρινού, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το ζήτημα, στην οποία προσκλήθηκαν εκπρόσωποι των σωματείων της Λήμνου.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, τα Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Λήμνου, της ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου και της Ένωσης Ιατρών του Νοσοκομείου Λήμνου, επαναβεβαίωσαν την απαίτηση να λειτουργήσει η Επιτροπή με διορισμό μόνιμου προσωπικού στις θέσεις που προβλέπονται.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «δεν θα δεχθούμε η κυβέρνηση, το υπουργείο Εσωτερικών, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, να μας πετάνε το μπαλάκι της «ατομικής ευθύνης» και στο μείζον ζήτημα της λειτουργίας στο νησί μας μιας επιτροπής που αφορά τις αναρρωτικές άδειες πάνω από 600 εργαζομένων στο δημόσιο.
Δεν θα δεχθούμε εκβιασμούς του τύπου «αν δεν δεχθείτε να κάνετε «εθελοντικά» τη δουλειά του πρακτικογράφου, θα είστε υπεύθυνοι για τη μη λειτουργία της επιτροπής στη Λήμνο».
Δεν θα δεχθούμε να γίνουμε στυλοβάτες της πολιτικής της ανεργίας, της αδιοριστίας, της μετακίνησης προσωπικού για να καλύψουν ένα κενό ανοίγοντας άλλα κενά, που ακολουθούν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις.
Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, το υπουργείο Εσωτερικών, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ως μοναδικούς υπεύθυνους για την κατάσταση αυτή όσον αφορά τα θέματα υγείας των συναδέλφων μας».
Βλάττας: Κανένας δεν εκβιάστηκε
Μετά την ανακοίνωση των σωματείων, τη δική του εκδοχή για την έκβαση της σύσκεψης έδωσε στη δημοσιότητα ο Έπαρχος Λήμνου, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.
Σε αυτήν, ο κ. Βλάττας τονίζει πως «κανένας δεν εκβιάστηκε για να συμμετάσχει στην επιτροπή, ούτε ότι αισθάνεται στυλοβάτης καμίας κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως σκοπός είναι να μην επαναληφθεί στο μέλλον το φαινόμενο της διάλυσης της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής Λήμνου, γιατί δεν βρέθηκαν δύο δημόσιοι υπάλληλοι από τους πλέον των 600, να στελεχώσουν τη γραμματεία της Επιτροπής».
Σε έντονο και ειρωνικό ύφος, απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους των σωματείων σχολίασε: «Αγαπητοί συνάδελφοι, εσείς που ταξιδεύετε με το κόκκινο συννεφάκι, αφού καταφέρατε και πείσατε τους εαυτούς σας για τον μαγικό τρόπο που λύνονται τα προβλήματα, πείστε και τους πολίτες να σας εμπιστευτούν. Το μαγικό ραβδάκι που κρατάτε είναι ένα αποκριάτικο παιχνίδι, καμία σχέση δεν έχει με το μαγικό ραβδάκι των παραμυθιών, αφήστε λοιπόν τα παραμύθια και σκεφτείτε το λόγο για τον οποίο εκλέγεσθε».
Η ανάρτηση του Επάρχου και η γλώσσα που επέλεξε να χρησιμοποιήσει προκάλεσαν δυσαρέσκεια και αγανάκτηση μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων.
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Βλάττα
Στις 19-1-2022, πραγματοποιήθηκε στο Επαρχείο Λήμνου, με δική μου πρωτοβουλία, χωρίς να υπάρχει καμία θεσμική δέσμευση από πλευράς μου ως Έπαρχος, συνάντηση με τα σωματεία των εργαζομένων δημοσίων υπαλλήλων και του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, με σκοπό να μην ξανά επαναληφθεί στο μέλλον το φαινόμενο της διάλυσης της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής Λήμνου, γιατί δε βρέθηκαν δύο δημόσιοι υπάλληλοι από τους πλέον των 600, να στελεχώσουν τη γραμματεία της Επιτροπής.
Έγινε μία συζήτηση στην οποία κανένας δεν εκβιάστηκε, συζητήθηκε όμως η ανάγκη της λειτουργίας της Επιτροπής στο νησί. Δεν μπορεί στον Ιατρικό Σύλλογο των νοσοκομειακών γιατρών, με γύρω στα 30 μέλη, να προσφέρονται εθελοντικά, 6 γιατροί για τη στελέχωση της Επιτροπής και από 600 και πλέον δημοσίους υπαλλήλους, να μη βρισκόμαστε 2 να καλύψουμε τη γραμματειακή υποστήριξη της Επιτροπής.
Δεν αισθάνομαι στυλοβάτης καμίας κυβέρνησης και θεωρώ ότι αμοιβή μου είναι, τα χρήματα που δεν θα πληρώσουν οι συνάδελφοί μου για να μεταβούν στη Μυτιλήνη για την αναρρωτική τους άδεια. Δεν είμαι της λογικής ας καταργήσουν την Επιτροπή και – θα βάλω 500 άτομα στο καράβι να τους πάω να διαμαρτυρηθούμε. Οι συνάδελφοι, αγαπητοί συνάδελφοι συνδικαλιστές, δεν είναι πρόβατα, να τους βάζετε στα καράβια, σας εξέλεξαν για να τους εκπροσωπείτε, να λύνετε τα προβλήματά τους, όχι να εκμεταλλεύεστε πολιτικά τον πόνο τους.
Αγαπητοί συνάδελφοι, εσείς που ταξιδεύετε με το κόκκινο συννεφάκι, αφού καταφέρατε και πείσατε τους εαυτούς σας για τον μαγικό τρόπο που λύνονται τα προβλήματα, πείστε και τους πολίτες να σας εμπιστευτούν. Το μαγικό ραβδάκι που κρατάτε είναι ένα αποκριάτικο παιχνίδι, καμία σχέση δεν έχει με το μαγικό ραβδάκι των παραμυθιών, αφήστε λοιπόν τα παραμύθια και σκεφτείτε το λόγο για τον οποίο εκλέγεσθε.
Εμείς λοιπόν, οι στυλοβάτες των άκαρδων Κυβερνήσεων, δεσμευτήκαμε ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα διασφαλίσουμε τη λειτουργία της Επιτροπής στο νησί. Κανένας δεν σας στερεί το συνδικαλιστικό δικαίωμα, αυτά τα τέσσερα χρόνια να διεκδικήσετε την αμοιβή των υπηρεσιών αυτών, αλλά δεν έχετε το δικαίωμα να εμπλέξετε τη λειτουργία της επιτροπής στα κομματικά σας παιχνίδια.