Επιστολή προς γονείς για την αξία συμμετοχής των παιδιών σε αθλητικούς συλλόγους

0

Επιστολή για τα οφέλη της συμμετοχής των παιδιών σε αθλητικά σωματεία και συλλόγους και τις αξίες που καλλιεργεί στον άνθρωπο η ενασχόληση με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, απευθύνει σε γονείς ένας πρώην αθλητής και νυν προπονητής.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «κάτω από τη σωστή καθοδήγηση όλων αυτών των ανθρώπων που κατάφεραν και έκαναν την αγάπη τους για το άθλημα επάγγελμα και θέλησαν να το μοιραστούν, αγαπητοί γονείς να είστε σίγουροι πως όταν το παιδί σας περάσει τις πόρτες ενός συλλόγου θα ανακαλύψει πρακτικά, ιδανικά και αξίες που διαβάζει γι’ αυτά από την πρώτη μέρα που πήγε σχολείο».

Ολόκληρη η επιστολή

Αγαπητοί γονείς,

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως οι καιροί αυτοί είναι πολύ δύσκολοι. Πολύ πιο δύσκολο το γεγονός πως σε κάποιες οικογένειες τα χρήματα δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά, πόσο μάλλον να πληρώσουν ώστε το παιδί τους να συμμετάσχει σε μια δραστηριότητα. Ποια είναι όμως πραγματικά αυτά τα βασικά;

Σαν πρώην αθλητής, νυν προπονητής αλλά και γονιός σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, θα ήθελα να δώσω μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα, από τη δική μου μεριά. Εργάζομαι ως προπονητής σε έναν σύλλογο εδώ και λίγα χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια, έχω γίνει αυτόπτης μάρτυρας πολλών καταστάσεων, είτε καλών, είτε κακών. Έκανα πολλούς φίλους. Είδα πολλούς από αυτούς να κερδίζουν, να κερδίζω και εγώ μ’ αυτούς, αλλά  και να χάνω από αυτούς.

Σαν παιδί περνώντας τις πύλες ενός συλλόγου, μιας οικογένειας που μόλις τότε θα γνώριζα, δεν φανταζόμουν ποτέ ότι αυτό θα είναι κάτι παραπάνω από μια εξωσχολική δραστηριότητα. Παθιάστηκα πολύ, γέλασα πιο πολύ, πιέστηκα ακόμα περισσότερο και τέλος θυσίασα πολλά πράγματα από την παιδικότητα μου για να πετύχω τους στόχους μου.

Αποφάσισα αυτή η «εξωσχολική δραστηριότητα», η αγάπη μου, το πάθος μου, αυτή η δημιουργική στιγμή της ημέρας, να γίνει η μελλοντική δουλειά μου. Χειμώνα – καλοκαίρι λοιπόν, πάντα με γνώμονα την άθληση και την δημιουργικότητα, προσπαθώ να πείσω τους μικρούς αθλητές και τους γονείς τους πόσο σημαντικό είναι ένα παιδί να αθλείται και να δημιουργεί. Πόσο βασικό είναι να ζήσει αυτές τις στιγμές που θα του μείνουν χαραγμένες στο υπόλοιπο της ζωής του.

Κάτω από τη σωστή καθοδήγηση όλων αυτών των ανθρώπων που κατάφεραν και έκαναν την αγάπη τους για το άθλημα επάγγελμα και θέλησαν να το μοιραστούν, αγαπητοί γονείς να είστε σίγουροι πως όταν το παιδί σας περάσει τις πόρτες ενός συλλόγου θα ανακαλύψει πρακτικά, ιδανικά και αξίες που διαβάζει γι’ αυτά από την πρώτη μέρα που πήγε σχολείο.

Θα μάθει πως όταν είναι κουρασμένο και αισθάνεται σα να το εγκαταλείπουν οι δυνάμεις του και θέλει να σταματήσει, δεν θα το κάνει.  Και αυτό θα μάθει να το κάνει σε όλη του τη ζωή. Η πειθαρχεία θα το κάνει πραγματικά να σέβεται το σώμα του και να συνεργάζεται με τους συναθλητές του και ίσως μελλοντικά με τους πραγματικούς φίλους του. Θα μάθει πως η πραγματική ανεμελιά δε βρίσκεται πίσω από μία οθόνη, αλλά αλλού.

Επιπλέον θα μάθει να διαχειρίζεται την απογοήτευση, όταν δεν πάρει αυτό το αποτέλεσμα που ήλπιζε. Να μάθει πως όσες φορές κι αν πέσει, πρέπει πάντα να σηκώνεται, μέχρι να φτάσει τους στόχους του, αυτούς τους στόχους που έβαλε σε ένα βράδυ αλλά θέλει μια ζωή για να τους πετύχει.

Σε αυτόν τον σύλλογο που του έδωσε το δικαίωμα να μπορεί να ονειρεύεται, σ’ αυτόν τον σύλλογο, αγαπητοί γονείς να πάρετε από το χέρι το παιδί σας και να το οδηγήσετε και να είστε σίγουροι πως από εκεί θα βγει ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος – μεγάλη «επένδυση»!

Ένας πρώην μικρός αθλητής

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.