Αφρική: Πραξικόπημα στη Μπουρκίνα Φάσο, αναλαμβάνει ο Στρατός

0

Απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος φαίνεται να εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες στη Μπουρκίνα Φάσο της Δυτικής Αφρικής, ενώ άγνωστο παραμένει εάν ο Πρόεδρος της χώρας, Ροκ Καμπορέ, βρίσκεται υπό κράτηση από τους αντιφρονούντες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, πυροβολισμοί ακούστηκαν τη νύχτα κοντά στο προεδρικό μέγαρο και σε στρατιωτικές μονάδες πλησίον της πρωτεύουσας Ουαγκαντούγκου. Μια ομάδα στρατιωτικών διέκοψε το πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης και διαβάστηκε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο στρατός «τερμάτισε» τη θητεία του Καμπορέ ο οποίος «αδυνατούσε να ενώσει τη χώρα» σε μια εποχή που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις.

Την ανακοίνωση υπογράφει ο αντισυνταγματάρχης Πολ-Ανρί Σανταόγκο Νταμίμπα. Οι στρατιωτικοί διαβεβαίωσαν πως όσοι συνελήφθησαν βρίσκονται σε «ασφαλή τοποθεσία» και ότι η κατάληψη της εξουσίας πραγματοποιήθηκε «χωρίς βία». Οι πραξικοπηματίες επικαλούνται ως λόγο για το κίνημά τους την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας.

Πρώην γαλλική αποικία, η Μπουρκίνα Φάσο έχει αντιμετωπίσει πολλές περιόδους αστάθειας, συμπεριλαμβανομένων και πολλών πραξικοπημάτων, από τότε που κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1960. Το όνομα της χώρας, που σημαίνει «γη των τίμιων ανδρών», επιλέχθηκε από τον επαναστάτη στρατιωτικό αξιωματικό Τόμας Σανκάρα, που ανέλαβε την εξουσία το 1983 αλλά ανατράπηκε και σκοτώθηκε το 1987.

Από το 2015, η χώρα διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις για την καταστολή μιας ισλαμιστικής εξέγερσης που πιθανότατα έφτασε από το γειτονικό Μάλι. Η κατάσταση έχει πυροδοτήσει οργή στις τάξεις του στρατού, ενώ προκάλεσε και ζημιές στην άλλοτε σημαντική τουριστική βιομηχανία. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στο Νοέμβριο καταγράφηκαν περισσότεροι από 50 θάνατοι ανθρώπων, στην πλειοψηφία μελών των σωμάτων ασφαλείας, από επιθέσεις ισλαμιστών.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, είχε προηγηθεί η σύλληψη 11 στρατιωτών με την κατηγορία της απόπειρας πραξικοπήματος, ενώ το περασμένο Σάββατο μια απαγορευμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αποτυχία της κυβέρνησης στο ζήτημα των τζιχαντιστών οδήγησε σε δεκάδες συλλήψεις.

Σημειώνεται πως παρόμοια προβλήματα στο γειτονικό Μάλι οδήγησαν το Μάιο του 2021 σε στρατιωτικό πραξικόπημα, το οποίο μάλιστα έτυχε θερμής υποδοχής από την πλειονότητα των πολιτών.

πηγή: Reuters

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X