Τζούλιαν Ασάνζ: Ευκαιρία με τη δυνατότητα έφεσης ενάντια στην έκδοση στις ΗΠΑ

0

Τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση ενάντια στην απόφαση για την έκδοσή του στις ΗΠΑ έδωσε στον ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου.

Ο 50χρονος Αυστραλός ο οποίος κρατείται σε βρετανική φυλακή από τον Απρίλιο του 2019, δίνει μάχη για να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με 18 ποινικές διώξεις, μεταξύ των οποίων και η παραβίαση του νόμου περί κατασκοπίας.

Οι κατηγορίες που του αποδίδονται σχετίζονται με τη διαρροή πλήθους υλικού από στρατιωτικά αρχεία και διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ, που εντάσσονται στις αποκαλύψεις των WikiLeaks από το 2010. Οι αμερικανικές αρχές επιθυμούν την έκδοσή του ωστόσο το Λονδίνο έχει ήδη αρνηθεί μία φορά.

Ένα χρόνο νωρίτερα βρετανικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ για την έκδοση του Ασάνζ με την αιτιολόγηση ότι θα αυτοκτονούσε στις αμερικανικές φυλακές από την ψυχολογική και σωματική βία που θα του προκαλείτο, όπως υποστήριξε η υπεράσπισή του.

«Κερδίσαμε σήμερα στο δικαστήριο», είπε η σύντροφος του Ασάνζ, Στέλλα Μόρις, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά ενώ βρισκόταν στην πρεσβεία του Ισημερινού. «Ο αγώνας μας συνεχίζεται και θα το παλεύουμε μέχρι να απελευθερωθεί ο Τζούλιαν».

Ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει στη διάθεσή του 14 ημέρες για να υποβάλει αίτηση στο δικαστήριο.

πηγή: Reuters

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X