Λαϊκή Συσπείρωση: Πάμπτωχος ο απολογισμός του κ. Μουτζούρη

0

Ανακοίνωση με τίτλο «Πάμπτωχος ο απολογισμός του κ. Μουτζούρη» εξέδωσε η περιφερειακή παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση, με αφορμή συνέντευξη που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, σε τοπική εφημερίδα της Λέσβου.

Σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση, ο κ. Μουτζούρης βαδίζει στην πεπατημένη των προηγούμενων Περιφερειακών Αρχών Καλογήρου και Γιακαλή, αποφεύγοντας να πει κουβέντα για τον απαράδεκτα χαμηλό προϋπολογισμό της Περιφέρειας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει πως ο Περιφερειάρχης «αποφεύγει συστηματικά να απαντήσει σχετικά με τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υλοποίηση του έργου του οδικού άξονα Καλλονής – Πέτρας, αδιαφορώντας εάν η συσκότιση για το ζήτημα οδηγήσει το έργο στις καλένδες».

Σχολιάζοντας την έκφραση «τα έργα που ανασύραμε από το συρτάρι, θα γίνουν», η Λαϊκή Συσπείρωση διερωτάται, αν χρειάστηκαν δυόμιση χρόνια για να «ανασύρει η Περιφερειακή Αρχή ορισμένα έργα από το συρτάρι», πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να κατασκευαστούν και να αποδοθούν σε χρήση.

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης

Πρόσφατα (15/1/22), ο κ. Περιφερειάρχης, κ. Μουτζούρης , σε συνέντευξη που έδωσε σε σε τοπική εφημερίδα της Λέσβου, εν είδη απολογισμού, επιβεβαίωσε την αδυναμία της Περιφερειακής Αρχής να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα, βαδίζοντας στην πεπατημένη των προηγούμενων Περιφερειακών Αρχών Καλογήρου και Γιακαλή, ταγμένη στην εφαρμογή της πολιτικής της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και δεν είπε κουβέντα για τον απαράδεκτα χαμηλό προϋπολογισμό της Περιφέρειας.

Απέφυγε συστηματικά να απαντήσει στις τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, όσον αφορά στα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υλοποίηση του έργου: «Οδικός Άξονας Καλλονής – Πέτρας», αδιαφορώντας εάν η συσκότιση του θέματος, που επιχείρησε πάλι ο κ. Μουτζούρης, θα οδηγήσει το έργο στις καλένδες. Αντί να φέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως πρότεινε η ΛΑ.Σ, ανέλαβε την ευθύνη, να απαντήσει ο ίδιος στο Ελεγκτικό Συνέδριο αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά, την περιφρόνηση που τρέφει για τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Επαναλαμβάνουμε, ωστόσο, την απαίτηση μας να υπάρξει ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για τις απαντήσεις που έδωσε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, διότι με αυτά που είπε στην συνέντευξή του ότι δηλ. Ξαφνικά «…προέκυψε ένα μεγάλο φράγμα και δεν προχώρησε γρήγορα το έργο….αλλά θα γίνει » δεν λύνεται το πρόβλημα. Επιπλέον, δεν ειπώθηκε τίποτε από τον κ. Περιφερειάρχη αναφορικά με το έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών που επιβάλλει νέα χάραξη, νέες μελέτες, άλλες ή επιπλέον απαλλοτριώσεις κλπ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του έργου. Δεν γνωστοποιήθηκε επίσης  ότι η δίκη για τις απαλλοτριώσεις αναβλήθηκε για το Σεπτέμβριο…

Στη συνέντευξή του, ο κ. Περιφερειάρχης προσπάθησε να προβάλει το έργο του, το οποίο ουσιαστικά συνόψισε στη φράση: «τα έργα που ανασύραμε από το συρτάρι, θα γίνουν», ενώ ανακοίνωσε τη μελέτη δύο έργων (δρόμο Ερεσού – Σίγρι και Σκάλα Συκαμιάς – Εφταλού). Είναι, αλήθεια, να διερωτάται κανείς: αν χρειάστηκαν δυόμιση χρόνια για να «ανασύρει η Περιφερειακή Αρχή ορισμένα έργα από το συρτάρι», πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να κατασκευαστούν και να αποδοθούν σε χρήση;

Πράγματι:

  1. Τα έργα Σταυρός – Αμπελικό, Νότια παράκαμψη, βρίσκονται στο ίδιο σημείο με αυτό που τα παρέλαβε πριν από δυόμιση χρόνια με μηδαμινή έως ανύπαρκτη πρόοδο. Είμαστε σε αναμονή συγκεκριμένων απαντήσεών. Επειδή, όμως, η Περιφερειακή Αρχή πλησιάζει το τέλος της θητείας της, το «θα γίνουν» δεν είναι πλέον αρκετό για να την ανανεώσει.
  2. Δημοπράτησε το έργο Μεγαλοχωρίου – Αγιάσου περιορίζοντας σε απαράδεκτο βαθμό το πλάτος του δρόμου της αρχικής μελέτης του έργου, στα όρια του υπάρχοντος αγροτικού δρόμου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ένα δρόμο που διασχίζει μια πανέμορφη περιοχή της Λέσβου και θα έπρεπε να έχει πεζοδρόμιο περιπάτου, ποδηλατόδρομο, χώρους στάσης και αναψυχής, έργα που δίνουν προοπτική στην ανάπτυξη του νησιού, το υποβάθμισε σε ένα μικρού πλάτους ασφαλτοστρωμένο αγροτικό δρόμο. Ο μοναδικός λόγος που το υποβάθμισε ήταν να προλάβει να το δημοπρατήσει πριν λήξει η θητεία της περιφερειακής αρχής του, αδιαφορώντας για το τελικό αποτέλεσμα.
  3. Στην συνέντευξή του ο κ. Μουτζούρης απέφυγε να αναφερθεί στο έργο του κόμβου της ΔΕΗ στη Μυτιληνη, έργο σημαντικό που επιλύει τα προβλήματα της ΒΔ εισόδου της πόλης.. Το έργο αυτό, το παρέλαβε με ολοκληρωμένες μελέτες, είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ αλλά για άγνωστους λόγους δεν το δημοπρατεί και το αποσιωπά. Περιμένουμε και για αυτό κάποια απάντηση γιατί πολλές φήμες κυκλοφορούν εδώ και πολύ καιρό..
  4. Ανάθεσε την μελέτη του έργου Σκάλα Συκαμνιάς – Εφταλού, με ύψος αμοιβής μελέτης 28.000 €. Αυτό είναι το ποσό που θα απαιτηθεί για την ολοκληρωμένη μελέτη του έργου ή θα παρουσιάσει στο εγγύς μέλλον, κατά την προσφιλή τακτική της, σειρά απευθείας αναθέσεων που θα πολλαπλασιάσουν το ύψος της αμοιβής της μελέτης;

Ο κ. Μουτζούρης αναφέρθηκε επίσης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό συγχαίροντας την Κυβέρνηση για την απάνθρωπη πολιτική των επαναπροωθήσεων και της φύλαξης των συνόρων, που καταλήγει σε πνιγμό, πλήθους κατατρεγμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εκμετάλλευση των χωρών τους ενώ απέφυγε να αναφερθεί στις λαϊκές, μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις που έγιναν και θα συνεχίζουν να γίνονται ενάντια σε αυτήν την πολιτική, κινητοποιήσεις που οδήγησαν στην όποια θετική, επί μέρους εξέλιξη υπήρξε μέχρι σήμερα…

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.