Έναρξη γεωφυσικών ερευνών σε θαλάσσια περιοχή της Βορειοανατολικής Λήμνου

0

Γεωφυσικές έρευνες, με τη συμμετοχή ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν στην θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λήμνου, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου κατασκευής υπεράκτιου αιολικού σταθμού με το όνομα «Καβήρεια».

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που απέστειλε το Πανεπιστήμιο Πατρών στο Δήμαρχο Λήμνου με ημερομηνία 18 Μαρτίου 2022, «το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας (oceanus-lab.upatras.gr) πρόκειται να πραγματοποιήσει συστηματικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή Β.Α της Λήμνου».

Το έγγραφο υπογράφει ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας, καθηγητής Γεώργιος Παπαθεοδώρου.

Σκοπός των ερευνών είναι η λεπτομερής αποτύπωση της μορφολογίας και της βυθομετρίας του θαλάσσιου πυθμένα καθώς και ο καθορισμός της στρωματογραφικής του υποδομής με στόχο την εκτίμηση της περιβαλλοντικής κατάστασης του πυθμένα αλλά και των πιθανών κινδύνων στην περιοχή (ενεργά ρήγματα, κατολισθήσεις, διαφυγές ρευστών, κ.α).

Σημειώνεται πως οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν για την υλοποίηση της εγκατάστασης υπεράκτιου αιολικού σταθμού ονομαστικής ισχύος 500 MW, με ανεμογεννήτριες διαμέτρου 222 m.

Για τις μετρήσεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν συστήματα θαλάσσιας έρευνας και συγκεκριμένα:

  • Πολυδεσμικό βυθόμετρο (Multi-beam echosounder)
  • Ηχοβολιστής πλευρικής σάρωσης διπλής συχνότητας (side scan sonar)
  • Τομογράφοι υποδομής πυθμένα υψηλής ανάλυσης (Chirp subbottom profilers)
  • Ρευματογράφος ADCP
  • Υποβρύχια οχήματα ROV και SUV
  • Δορυφορικό σύστημα προσδιορισμού θέσης (GNSS)

Για την πραγματοποίηση της έρευνας, το Πανεπιστήμιο Πατρών μίσθωσε σκάφος υπό ελληνική σημαία, ιδιοκτησίας ιδιώτη από τη Λήμνο, ενώ για την πορεία του έργου και την ασφάλεια του ερευνητικού εξοπλισμού, αναγκαίος είναι ο ελλιμενισμός του στο λιμάνι της Πλάκας.

Σημειώνεται πως οι ερευνητικές εργασίες προγραμματίζεται να ξεκινήσουν από αρχές Απριλίου και να διαρκέσουν περίπου ένα μήνα, αναλόγως και των καιρικών συνθηκών.

Γιάννης Χατζηχαραλάμπους

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X