Μπουρνούς: Να γίνει η Λέσβος ενδιάμεσος σταθμός μεταξύ Θεσσαλονίκης-Σμύρνης

0

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, κατέθεσε ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Μπουρνούς, προτείνοντας να ενταχθεί η Λέσβος στην εξαγγελθείσα ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σμύρνης. 

Ειδικότερα, ο κ. Μπουρνούς προέβη άμεσα σε κοινοβουλευτική παρέμβαση, με αφορμή την πρόσφατη δήλωση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κατσαφάδου, που προανήγγειλε την έναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Σμύρνης τον προσεχή Ιούνιο, χωρίς, ωστόσο, να εντάσσεται η Λέσβος στον εν λόγω σχεδιασμό.

Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι ο σχεδιασμός σχετικά με τις λεπτομέρειες υλοποίησης του εγχειρήματος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, καθώς και ότι έχει ήδη βρεθεί η ναυτιλιακή εταιρία που θα εκτελεί τα δρομολόγια. 

Όπως τονίζει ο βουλευτής, «στο παρελθόν – και συγκεκριμένα το 2016 – η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε σθεναρά την ακτοπλοϊκή σύνδεση των λιμένων Θεσσαλονίκης, Μυτιλήνης και Σμύρνης στο πλαίσιο στρατηγικής ανάπτυξης νέων δρομολογίων, με στόχο την τόνωση του τουρισμού και της εμπορικής δραστηριότητας. Ο σχεδιασμός αυτός ανατράπηκε, όμως, εξαιτίας της ρευστής, τότε, πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία».

Η συμπερίληψη της Λέσβου, επισημαίνει ο βουλευτής, ως ενδιάμεσου σταθμού στο δρομολόγιο Σμύρνη – Θεσσαλονίκη αφ’ ενός θα ικανοποιήσει το πάγιο και δίκαιο αίτημα των Λέσβιων για σταθερή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη και αφετέρου θα συνδέσει τη Λέσβο με την τουριστική αγορά της ευρύτερης περιοχής της Σμύρνης.

Πρόκειται για μια κίνηση που μπορεί να καταστεί καταλύτης για ένα πραγματικό άλμα της τουριστικής και εμπορικής κίνησης και άρα του τοπικού ΑΕΠ του τρίτου μεγαλύτερου νησιού της χώρας και έδρας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Ταυτόχρονα, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη βιωσιμότητα του δρομολογίου, με την προσθήκη επιβατών και οχημάτων με αφετηρία ή προορισμό τη Λέσβο (Ελλήνων, Τούρκων και Βαλκάνιων τουριστών, φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στρατιωτικών προερχόμενων από τη Βόρειο Ελλάδα, Ελλήνων και Τούρκων επαγγελματιών, φορτηγών οχημάτων με εμπορεύματα κλπ).

Ο Γιάννης Μπουρνούς, με δεδομένη την σφοδρή εναντίωσή του σε κάθε σχεδιασμό της κυβέρνησης που αποκλείει τα νησιά του νομού Λέσβου από κάθε δυνατότητα οικονομικής ανάκαμψης και με γνώμονα πάντα την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών μας, καλεί τον κ. Πλακιωτάκη να εντάξει τη Λέσβο στο σχεδιασμό της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Σμύρνης.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Καθημερινής, το έργο δεν είναι πλέον υπό συζήτηση αλλά έχει κλειδώσει καθώς η Levante Ferries έχει πάρει το πράσινο φως για να ξεκινήσουν τα πρώτα δρομολόγια πιθανόν τον Μάιο. Τότε θα υπάρξουν πιθανότατα και οι επίσημες ανακοινώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X