Κυκλοφόρησε ο «Τσίπι ο ξεχωριστός»-Συνέντευξη με το Λημνιό δημιουργό Τάσο Βελβέ

0

Κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες το πρώτο βιβλίο του δασκάλου ζωγραφικής, συγγραφέα και εικονογράφου με καταγωγή από τη Λήμνο, Τάσου Βελβέ, με τίτλο «Τσίπι ο ξεχωριστός» από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Πρόκειται για ένα παιδικό παραμύθι 50 σελίδων, στο οποίο ο Τάσος έχει επιμεληθεί τόσο την εικονογράφηση όσο και το κείμενο.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1988, ο Τάσος κατάγεται από τη Λήμνο, όπου και πέρασε τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια. Τη χρονιά που διανύουμε εργάζεται ως δάσκαλος εικαστικών σε δημοτικά σχολεία στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως μαθαίνουμε, ο «Τσίπι ο ξεχωριστός» πολύ σύντομα θα βρίσκεται στη Λήμνο και συγκεκριμένα στο βιβλιοπωλείο «Κύβος», μπορείτε όμως να τον ζητήσετε και από τα βιβλιοπωλεία της περιοχής σας. Για όσους βέβαια ανυπομονούν να το πάρουν στα χέρια τους, υπάρχει πάντα και η δυνατότητα ηλεκτρονικής παραγγελίας στη σελίδα των Εκδόσεων Υδροπλάνο.

Υπόθεση

Σε ένα σχολείο διαφορετικό από όλα τα άλλα το κουδούνι χτυπάει δυνατά! Οι μαθητές, εκτός από τσάντες, έχουν πλάι τους και από ένα γλυκύτατο τερατάκι με δυνάμεις μαγικές που τους βοηθάει σε ό,τι χρειαστούν.

Όμως, το τερατάκι του Τάκη, ο νερόδρακος Τσίπι, έχει μια δύναμη που φαίνεται να μη χρησιμεύει πουθενά. Μέχρι που κάποια στιγμή…

Μία ιστορία που μιλάει για το αλλιώτικα διαφορετικό, που είναι, όμως, το ίδιο όμορφο και σημαντικό.

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου και με τη βοήθεια που προσφέρει η τεχνολογία, μιλήσαμε με το συγγραφέα για να του ευχηθούμε να είναι καλοτάξιδη αυτή η πρώτη συγγραφική απόπειρα.

Από την επικοινωνία μας αυτή προέκυψε η είδηση ότι ήδη προγραμματίζεται παρουσίαση του βιβλίου στη Λήμνο και συγκεκριμένα στο χώρο της Καρατζάδειου Βιβλιοθήκης, την Τρίτη 26 Απριλίου 2022.

Άνθρωπος ευχάριστος και προσιτός ο Τάσος, δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του απευθύναμε προκειμένου το αναγνωστικό κοινό της Λήμνου να γνωρίσει περισσότερα για τον «Τσίπι» και το δημιουργό του.

Ακολουθεί αναλυτικά ολόκληρη η συζήτηση που είχαμε με τον Τάσο:

Σε τι ηλικίες απευθύνεται ο «Τσίπι»;

Ο «Τσίπι ο ξεχωριστός» είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι που απευθύνεται σε μικρά και μεγάλα παιδιά, από το νηπιαγωγείο έως και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Προσωπική μου εκτίμηση όμως, είναι πως, όπως και όλα τα παραμύθια, έχει να προσφέρει και σε μεγαλύτερους αναγνώστες, αλλά και λάτρεις της εικόνας.

Πόσο καιρό καταπιάστηκες με τη δημιουργία του;

Η αλήθεια είναι ότι διήρκησε περίπου τρεις μήνες. Αφού τελείωσα με το κείμενο, η εικονογράφηση ήταν το κομμάτι που χρειάστηκε αρκετή προσοχή και σχολαστικότητα.

Προσπάθησα να κάνω τους χαρακτήρες όσο πιο εκφραστικούς γίνεται, έτσι ώστε η ιστορία μαζί με τις εικόνες, να φαντάζουν σαν κάτι ζωντανό, που επικοινωνεί με τον αναγνώστη.

Τι δυσκολίες παρουσιάζει μια εκδοτική απόπειρα στο χώρο του παιδικού βιβλίου;

Τα πράγματα στον χώρο της έκδοσης απ’ ότι έχω καταλάβει έως τώρα, κάθε άλλο παρά ρόδινα είναι. Ένας επίδοξος, πρωτόπειρος συγγραφέας θα απευθυνθεί σε πολλούς εκδοτικούς οίκους, περιμένοντας την απάντηση για αρκετούς μήνες.

Η απόρριψη θα είναι μέσα στο πρόγραμμα, αλλά η ευκαιρία πάντα θα λάμπει κάπου στο βάθος, εάν υπάρχει υπομονή και επιμονή. Το μόνο σίγουρο εφόσον εκδοθεί, είναι ότι θέλει αρκετό τρέξιμο και διαφήμιση για να φτάσει σε όσα περισσότερα μάτια γίνεται.

Στο τέλος όμως, η πιο ακριβή δικαίωση  είναι το πλατύ χαμόγελο του γονέα και φυσικά η μαγεμένη έκφραση του παιδιού, που χάνεται μέσα στο βιβλίο σου!

Ποια είναι η άποψη σου για την πορεία του παιδικού βιβλίου στις μέρες μας;

Απ’ ότι βλέπω το παιδικό βιβλίο παραμένει ένα δημοφιλές καταφύγιο φαντασίας, στις μέρες μας. Σε μία εποχή που η οθόνη και η τεχνολογία αποτελούν καθημερινό “εθισμό” στις ζωές των παιδιών, το βιβλίο είναι το πολυτιμότερο δώρο που θα μπορούσαν να κάνουν οι γονείς στους μικρούς τους ήρωες.

Η κάθε ιστορία τους διδάσκει πάντα μια μοναδική αξία για τη ζωή, ενώ η εικονογράφηση αποτελεί το πιο δυνατό ερέθισμα που πυροδοτεί τη φαντασία τους. Τι καλύτερο από ένα παιδικό βιβλίο λοιπόν;

Υπήρξε κάποια ώθηση από την εμπειρία σου ως εικαστικός στο χώρο της εκπαίδευσης;

Πράγματι.. Τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια που μαζεύουν υποσυνείδητα πληροφορίες και νοήματα για τη ζωή. Έτσι και εγώ με τον τρόπο μου, επηρεασμένος από τη σχολική ζωή, ήθελα να τους μεταφέρω το σημαντικότερο νόημα της πίστης και της δύναμης στον εαυτό τους και στις δυνατότητες τους.

“Δεν μπορώ να το κάνω”, “Είμαι άχρηστος”, “Αυτός/ αυτή το κάνει καλύτερα από εμένα”, δυστυχώς είναι λόγια που ένας δάσκαλος ακούει αρκετά συχνά στην τάξη από τα στόματα των παιδιών. Ελπίζω ο «Τσίπι» να εμπνεύσει με την ιστορία του, δείχνοντας ότι ο καθένας έχει να προσφέρει πολλά πράγματα στον εαυτό του αλλά και στον κόσμο εκεί έξω!

Στο τέλος της συζήτησης, ο Τάσος μας ευχαρίστησε για τη συνέντευξη, δήλωσε ανυπομονησία να βρεθεί ξανά στο νησί μας, το οποίο του λείπει και το διαφημίζει με κάθε ευκαιρία, ενώ τέλος, δεσμεύτηκε να πούμε και περισσότερα από κοντά, με τη συνοδεία λημνιού τσίπουρου!

Με τη σειρά μας τον ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκριση στις ερωτήσεις μας, την ειλικρίνεια και την καλοσύνη του. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο ταξίδι του «Τσίπι» και ανυπομονούμε να τον γνωρίσουμε από πρώτο χέρι κατά τη βιβλιοπαρουσίαση!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Τάσο και τις δραστηριότητές του μπορείτε να επισκεφθείτε την προσωπική του ιστοσελίδα εδώ.

Συνέντευξη: Γιάννης Χατζηχαραλάμπους

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X