«Το σμαραγδένιο βουνό»: Νέο μυθιστόρημα της Μαρίας Λαμπαδαρίδου Πόθου

0

Κυκλοφόρησε στις 10 Ιουνίου από τις εκδόσεις Πατάκη, το νέο μυθιστόρημα της Μαρίας Λαμπαδαρίδου Πόθου με τίτλο «Το σμαραγδένιο βουνό». Την κυκλοφορία του βιβλίου είχε προαναγγείλει η Λημνιά συγγραφέας από τον Απρίλιο, με ανάρτησή της στη σελίδα της στο facebook.

Αναφέρει η συγγραφέας στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Το σμαραγδένιο βουνό είναι όλα όσα δεν τόλμησα, όσα δεν μπόρεσα, όσα φοβήθηκα. Είναι το Ανεξήγητο και το Ακατανόητο, όπως το έζησα ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας τους αιώνες, να βρω κομμάτια από τις περασμένες μου ζωές. Σαν να επιστρέφω στο σπίτι μου ύστερα από αιώνων οδοιπορία…Όμως που είναι το σπίτι μου»;

Το εξώφυλλο του μυθιστορήματος των 256 σελίδων, κοσμεί λεπτομέρεια από το έργο «Ταξιδιώτες στην κοιλάδα» (1750) του Γερμανού χαράκτη και ζωγράφου Johann Christoph Dietzsch.

Διαβάστε τι έγραψε η Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της μυθιστορήματος:

«Κυκλοφορεί το στερνοπαίδι μου! Κι εγώ νιώθω την ίδια συγκίνηση που ένιωθα όταν είχε κυκλοφορήσει από το Βιβλιοπωλείο της Εστίας το πρώτο νεανικό μου μυθιστόρημα «Το Όραμα του Αλέξη Φερά»! Και ήμουν ένα νέο κορίτσι, τότε, που δεν είχε ακόμα βγει από το θαμβωτικό Φως του παραμυθένιου νησιού της.

Φαίνεται πως, καθώς ο κύκλος της ζωής κλείνει, μας φέρνει στην ίδια αρχή από όπου ξεκινήσαμε, και ξυπνά το ίδιο καρδιοχτύπι εκείνης της χαμένης μας νιότης.

Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Πατάκη, την αγαπημένη μου εκδότρια κα Άννα Πατάκη, που στους τόσο δύσκολους καιρούς ακόμα, ύστερα από τον εγκλεισμό και τον φόβο και τους τριγμούς της ψυχής δυο χρόνια τώρα, μου βγάζει αυτό το σμαραγδένιο μου.

Το κρατώ στα χέρια μου και η περίεργη «αφή» είναι σαν να περιέχει όλα τα βιβλία που έβγαλα και όλες τις συγκινήσεις που έζησα. Σαν τη σταγόνα το νερό που περιέχει όλα τα ποτάμια!

Ένα διαφορετικό μυθιστόρημα που το έζησα σε ένα παράλληλο σύμπαν! Παράλληλο και τελείως μεταφυσικό σύμπαν, για να θυμάμαι την Μεταφυσική όπως την έθεσε ο Αριστοτέλης στα Μετά Τα Φυσικά, πως : «Το φυσικό στοιχείο δεν ολοκληρώνεται χωρίς το Αόρατο που το συμπληρώνει». Χωρίς το Άρρητο και το Άδηλο, όπως το έλεγα.

Λοιπόν, στο μυθιστόρημα αυτό που το είπα σμαραγδένιο, η φαντασία είναι η στέρεη πραγματικότητά του και η κανονική πραγματικότητα: Είναι το φαντασιακό στοιχείο που με «χρησιμοποιεί».

Κάπως έτσι. Και κυριολεκτώ. Να ονειρεύομαι τους παράλληλους σμαραγδένιους κόσμους τους χωνεμένους μέσα στις αόρατες διαστάσεις της ύλης που μας περιέχει.

Περιμένω να το διαβάσετε, φίλοι μου και αναγνώστες των βιβλίων μου»!

Σύντομο βιογραφικό

H Mαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου γεννήθηκε στη Mύρινα Λήμνου. Eίναι πτυχιούχος της Παντείου και της Σορβόνης, όπου, με υποτροφία της Γαλλικής Kυβέρνησης, σπούδασε θέατρο. Έχει εκδώσει 37 βιβλία – ποίηση, μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμιο. Eπίσης, έχει γράψει θέατρο. Θεατρικά της έργα έχουν παιχτεί στην Eλλάδα και στο εξωτερικό.

Bιβλία της έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί στα γαλλικά, σουηδικά και αγγλικά, και διδάσκονται σε Πανεπιστήμια της Eλλάδας και του εξωτερικού. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία: Tου Iδρύματος Oυράνη, 1995, για το μυθιστόρημα “Mε τη Λάμπα Θυέλλης”, Tης Aκαδημίας Aθηνών, 1987, για το μυθιστόρημα “H Mαρούλα της Λήμνου”, Tης Oμάδας των Δώδεκα, 1996, για το σύνολο του έργου της.

Η ποιητική της συλλογή “Μυστικό Πέρασμα” προτάθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού για το Αριστείο της Ευρώπης το 1991. Το μυθιστόρημα της “Με τη λάμπα θυέλλης” τιμήθηκε το 1994 με το βραβείο πεζογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Συνεργάζεται με ημερήσιες εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X