Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης από τις 3 Οκτωβρίου το «αρνάκι Λήμνου»

0

Προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) αποτελεί από τις 3 Οκτωβρίου 2022 το «αρνάκι Λήμνου», μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την εγγραφή του στον κατάλογο με τα 1.594 γεωργικά προϊόντα που ήδη προστατεύονται.

Ειδικότερα, η νέα προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη αφορά το κρέας που παράγεται από αρνιά που γεννήθηκαν στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο και έχει χαρακτηριστικά που αποδίδονται στον παραδοσιακό τρόπο εκτροφής και στη διατροφή τους, που αποτελείται ουσιαστικά από την πλούσια χλωρίδα των νησιωτικών βοσκοτόπων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή, το «αρνάκι Λήμνου» χαρακτηρίζεται από τρυφερή, ζουμερή και απαλή υφή και από χαρακτηριστική και ευχάριστη γεύση και άρωμα. Πρόκειται για ένα ευρέως διαδεδομένο προϊόν, το οποίο παράγεται εδώ και πολλά χρόνια στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.

Υπενθυμίζεται πως η αίτηση για την ένταξη στον κατάλογο των προϊόντων προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης κατατέθηκε τον Ιούλιο 2021, η δημοσίευση έγινε στις 14 Ιουνίου 2022 και στις 3 Οκτωβρίου 2022 ολοκληρώθηκε η εγγραφή.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το καλοκαίρι του 2021 έχει ξεκινήσει και η διαδικασία εγγραφής στον ίδιο κατάλογο και για το «κατσικάκι Λήμνου», η οποία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Μπορείτε να δείτε όλα τα 1.595 προϊόντα ΠΓΕ και ΠΟΠ που περιλαμβάνονται στον κατάλογο εδώ.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της εγγραφής, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνα Καλογήρου, εξέφρασε την ικανοποίησή της συγχαίροντας όσους εργάστηκαν για αυτή την επιτυχία.

Δήλωση Χριστιάνας Καλογήρου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα τη νέα Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) «Αρνάκι Λήμνου». Το αίτημα είχα διαβιβάσει στην Ε.Ε. στις 20 Ιουλίου 2021 και μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών προστίθεται στον κατάλογο των 1594 γεωργικών προϊόντων ΠΓΕ.

Το κρέας παράγεται από αρνιά που γεννήθηκαν στα νησιά της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου και εκτράφηκαν με την πλούσια χλωρίδα των βοσκοτόπων των δύο νησιών. Ιδιαίτερα τα χαρακτηριστικά τους. Μοναδική η γεύση. Υψηλή η διατροφική αξία.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργαστήκαν συστηματικά γι’ αυτή τη μεγάλη επιτυχία, που δίνει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα και ενισχύει το εισόδημα των παραγωγών.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.