Με λαμπρότητα η επέτειος των 110 ετών από την απελευθέρωση

0

Τη συμπλήρωση 110 ετών από την απελευθέρωση του νησιού γιόρτασε την Τρίτη 18 Οκτωβρίου ο Άγιος Ευστράτιος.

Για τον εορτασμό της ημέρας τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ι.Ν. Γέννησις του Χριστού από τον Ιερέα Ιωάννη Γκέκα.

Τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο φιλόλογος του γυμνασίου και των λυκειακών τάξεων Αγίου Ευστρατίου, κ. Στυλιανίδης Αλέξανδρος.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Μνημείου Πεσόντων Αγιοστρατιτών και κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές του τόπου και τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη μαθητική παρέλαση και τη στρατιωτική παρέλαση της ΔΑΝ Αγίου Ευστρατίου.

Δηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού έκανε τόσο ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, όσο και οι Βουλευτές Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου και Γιάννης Μπουρνούς.

Δήλωση Κώστα Μουτζούρη

«Ο Άγιος Ευστράτιος  ήταν η δεύτερη νήσος κατά σειρά μετά τη Λήμνο, που ύψωσε την Ελληνική σημαία της ελευθερίας, πληρώνοντας με τη χαρά της νίκης και υπερηφάνεια τις καρδιές όλων των Ελλήνων.

Είμαστε υπερήφανοι που σήμερα ενθυμούμενοι τα χαρμόσυνα γεγονότα αισθανόμαστε την ίδια χαρά, έχοντας παράλληλα υψηλά στη   συνείδηση το εθνικό μας καθήκον, για τον τόπο που συνδέει την Ελληνική Ιστορία με τη Ιστορία της Δημοκρατίας μας.

Είμαστε κοντά στους ακρίτες του Αγίου Ευστρατίου που συνεχίζουν ακούραστα τις μάχες της καθημερινότητας αντιμέτωποι με τις σύγχρονες προκλήσεις, κρατώντας πάντα υψηλά την εθνική τους συνείδηση και την Ελληνικότητα της ψυχής τους. Χρόνια πολλά στους ακρίτες νησιώτες του Αγίου Ευστρατίου. Ζήτω το Βόρειο Αιγαίο. Ζήτω η Ελλάδα».

Δήλωση Χαράλαμπου Αθανασίου

«Ο Ναύαρχος Κουνουριώτης, πριν 110 χρόνια, έδωσε τη χαρά στους Αγιοστρατίτες να αντικρύσουν την πολυπόθητη ελευθερία.

Ο Άη Στράτης έκτοτε φυλάσσει Θερμοπύλες, με θάρρος, υπερηφάνεια και αφοσίωση στα ιδανικά της Πατρίδας μας.

Ο Ισλαμικός Ιμπεριαλισμός, ηττήθηκε τότε και θα νικιέται πάντοτε από τους Ελεύθερους. Χρόνια πολλά στους απανταχού Αγιοστρατίτες».

Δήλωση Γιάννη Μπουρνού

«Ημέρα γιορτής και χαράς για τον Άη Στράτη μας η σημερινή 110η επέτειος της απελευθέρωσης του νησιού από την οθωμανική κυριαρχία, αλλά και ημέρα υπενθύμισης των αγώνων και των θυσιών για την ελευθερία της πατρίδας.

Δυστυχώς, ο φετινός εορτασμός λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που η τουρκική ηγεσία κλιμακώνει την ένταση και τις απειλές έναντι της κυριαρχίας των νησιών μας.

Στεκόμαστε ενωμένοι απέναντι σε κάθε απειλή κι απέναντι στον επιθετικό αναθεωρητισμό της Τουρκίας και καλούμε την κυβέρνηση Ερντογάν να εγκαταλείψει αυτόν τον αδιέξοδο δρόμο, που δυναμιτίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Μοναδική διέξοδος είναι η επιστροφή στο διάλογο στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Σε κάθε περίπτωση, εκφράζουμε την εμπιστοσύνη μας στις ένοπλες δυνάμεις, που είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά οποιαδήποτε ενέργεια προσβολής της κυριαρχίας των νησιών μας.

Με αφορμή, τέλος, τον σημερινό εορτασμό, ευχόμαστε χρόνια πολλά στη Δημοτική Αρχή και τους συμπολίτες μας του Άη Στράτη. Δυστυχώς, οι καιρικές συνθήκες επέβαλαν απαγορευτικό απόπλου και δεν μας επέτρεψαν να είμαστε σήμερα κοντά τους. Να είναι γεροί και υγιείς, για να γιορτάσουν πολλές χαρές σαν τη σημερινή στον τόπο-σύμβολο του αγώνα για τη δημοκρατία».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.