Πράσινο φως για τη μετάβαση σε «πράσινο» νησί
Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση των εργασιών που θα μετατρέψουν τον Άγιο Ευστράτιο στο πρώτο «πράσινο νησί», καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας χορήγησε στο Δήμο Αγίου Ευστρατίου την Ενιαία Άδεια Εγκατάστασης για τα έργα που περιλαμβάνει το πρότζεκτ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Ειδικότερα, η άδεια αφορά τη δημιουργία υβριδικού σταθμού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος και μέγιστης ισχύος παραγωγής 0,9 MW και φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος και μέγιστης ισχύος παραγωγής 0,2268 MW στη θέση «Πολύνοτνο» και για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθηκευτικής ικανότητας συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας 2,56 MWh.
Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία σταθμού για την παραγωγή θερμικής ενέργειας και δικτύου διανομής και προμήθειας ενέργειας, με σκοπό να εξασφαλίσει στους κατοίκους θερμότητα. Με την υλοποίηση του πρότζεκτ, η περισσευούμενη ενέργεια μέσω της τηλεθέρμανσης θα χρησιμοποιείται τόσο για τη θέρμανση κτιρίων όσο και για την παροχή ζεστού νερού στους κατοίκους.
Με την έκδοση της παραπάνω απόφασης δίνεται το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών της υλοποίησης του έργου από την ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 4,5 εκατ. ευρώ και η σύμβαση προβλέπει εργασίες κατασκευής με διάρκεια 25 μηνών και λειτουργία και συντήρηση του έργου για δώδεκα χρόνια.
Το έργο αναμένεται να εξασφαλίσει διείσδυση των ΑΠΕ σε επίπεδα άνω του 85% για το νησί, χωρίς ωστόσο να παύει εντελώς η λειτουργία του Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ, ο οποίος λειτουργεί με ντίζελ και θα διατηρήσει τη σημερινή του μορφή για λόγους εφεδρείας.
Άλλωστε και το ίδιο το έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή περιλαμβάνει εγκατάσταση λέβητα πετρελαίου θερμικής ισχύος 800 KWth και δεξαμενή πετρελαίου 20 m3 για την κάλυψη των αιχμών ζήτησης της θερμικής ενέργειας.
Αναλυτικά:
Τι περιλαμβάνει ο υβριδικός σταθμός παραγωγής και αποθήκευσης
Αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος και μέγιστης ισχύος παραγωγής 0,9 ΜW, αποτελούμενο από μία ανεμογεννήτρια.
Φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος και μέγιστης ισχύος παραγωγής 0,2268 ΜW, αποτελούμενο από 432 φωτοβολταϊκά πάνελ.
Υποσταθμό των μονάδων ΑΠΕ για τη σύνδεσή τους με αποκλειστική γραμμή μέσης τάσης.
Σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με τη χρήση συσσωρευτών. Υπόγεια γραμμή διασύνδεσης μέσης τάσης, για τη διασύνδεση των μονάδων ΑΠΕ με τον κεντρικό υποσταθμό στου νησιού.
Τι περιλαμβάνει ο σταθμός παραγωγής και αποθήκευσης θερμότητας
Τρεις ηλεκτρικούς λέβητες συνολικής ηλεκτρικής ισχύος 1 MW, όπου θα παράγεται θερμό νερό με την κατανάλωση της περίσσειας ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από της Α.Π.Ε. του υβριδικού σταθμού.
Τέσσερις δεξαμενές αποθήκευσης θερμότητας συνολικής χωρητικότητας νερού 500 m3, όπου θα αποθηκεύεται θερμότητα με τη μορφή θερμού νερού, με σκοπό της μεγιστοποίηση της αξιοποίησης της απορριπτόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τον υβριδικό σταθμό.
Λέβητα πετρελαίου θερμικής ισχύος 800 KWth, ο οποίος θα λειτουργεί μόνο για την κάλυψη των αιχμών ζήτησης ώστε να διασφαλίζεται η αδιάλειπτη παροχή θερμικής ενέργειας και δεξαμενή πετρελαίου 20 m3.
Αντλιοστάσιο κυκλοφορίας δικτύου τηλεθέρμανσης και αντλιοστάσιο εσωτερικής κυκλοφορίας.
Εγκατάσταση διατήρησης πίεσης και αποθήκευσης – δεξαμενή νερού διαστολής και συμπλήρωσης
Εγκατάσταση βελτίωσης ποιότητας νερού.
Σύστημα ελέγχου και διαχείρισης θερμικής ενέργειας.
Δίκτυο μεταφοράς και διανομής του θερμού νερού της τηλεθέρμανσης, το οποίο θα περιλαμβάνει:
Υπόγειο δίκτυο προμονωμένων αγωγών προσαγωγής και επιστροφής θερμού νερού από το σταθμό παραγωγής και αποθήκευσης θερμότητας προς τα κτήρια του οικισμού, το οποίο θα αναπτυχθεί κατά μήκος υφιστάμενης οδοποιίας.
Θερμικούς υποσταθμούς σύνδεσης του δικτύου διανομής τηλεθέρμανσης με την εσωτερική εγκατάσταση του κάθε κτιρίου.