Προβολή του ντοκιμαντέρ «Καινούργιος Ουρανός» στο Κινηματοθέατρο «Μαρούλα»

0

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Καινούργιος Ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» διοργανώνει την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου και ώρα 19:30 στο Κινηματοθέατρο «Μαρούλα», η Τομεακή Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ.

Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 75′, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ξύδα και Τάσου Κωνσταντόπουλου, μέσα από συνεντεύξεις και μαρτυρίες, «δίνει φωνή» σε μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας οι οποίες αφηγούνται τις εμπειρίες τους κατά τη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει πρωτότυπη μουσική και απαγγελία του Θάνου Μικρούτσικου.

Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας

Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας τον Φλεβάρη του 1945 ξεκινάει η περίοδος της Λευκής Τρομοκρατίας. Χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και οι οικογένειές τους κυνηγιούνται από κρατικούς και παρακρατικούς σχηματισμούς. Εμπρησμοί σπιτιών, βιασμοί, ξυλοδαρμοί, δολοφονίες, φυλακίσεις και εξορίες δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό εξωθώντας τους καταδιωκόμενους να ανέβουν στο βουνό συγκροτώντας εκεί ομάδες, οι οποίες θα αποτελέσουν τη μαγιά του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).

Πρόκειται για έναν επαναστατικό στρατό, όπου οι γυναίκες συμμετέχουν μαζικά και ουσιαστικά, από τις μάχες μέχρι την ισότιμη λήψη αποφάσεων. Νέες κοπέλες κυρίως από αγροτικές περιοχές, μεγαλωμένες στο περιβάλλον της ελληνικής επαρχίας και της υπαίθρου, έχοντας όμως την παρακαταθήκη των αγώνων της Κατοχής συμμετέχουν και χειραφετούνται μέσα από τον αγώνα του ΔΣΕ.

Στο ντοκιμαντέρ Καινούργιος Ουρανός οι μαχήτριες του ΔΣΕ αφηγούνται. Γυναίκες διωκόμενες, γυναίκες που συνειδητά επιλέγουν να πολεμήσουν, γυναίκες επιστρατευμένες, συνθέτουν το βιωματικό ψηφιδωτό ενός εμφυλίου πολέμου. Ενός πολέμου που εμπεριέχει την οδύνη, αλλά και την αυταπάρνηση και την ελπίδα της εφόδου προς τον ουρανό.

ΟΜΑΔΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ

Πρόσκληση της Τομεακής Επιτροπής Λήμνου του ΚΚΕ

Με αφορμή τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ, αλλά και από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου στις 25 Νοεμβρίου του 1942, μιας από τις κορυφαίες πράξεις του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του λαού μας κατά της ιταλικής – γερμανικής – βουλγάρικης κατοχής, καθώς και τα 76 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) και την έναρξη της κορυφαίας στιγμής της ταξικής πάλης στη χώρα μας, η Τομεακή Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ σας προσκαλεί στην προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Καινούργιος Ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας», την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στις 7.30 μ.μ. στη Μύρινα στο κινηματοθέατρο ΜΑΡΟΥΛΑ.

Η εκδήλωση αυτή είναι συνέχεια προηγούμενων εκδηλώσεων στην προσπάθεια που κάνουμε για να φωτίσουμε ακόμα καλύτερα την ιστορία της πάλης του λαού μας την περίοδο της Αντίστασης για την Απελευθέρωση και την ταξική αναμέτρηση που ακολούθησε.

Η ιστορία της δεκαετίας του 1940 διδάσκει ότι ο αγώνας ενάντια στην ξένη κατοχή και το φασισμό, μπορεί να είναι αποφασιστικός και νικηφόρος, μόνο όταν συνδέεται με την πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας. Στηριγμένος στην ιστορική πείρα ο λαός χρειάζεται να αποκτήσει εμπιστοσύνη και δύναμη στην πάλη του για το δίκιο και τη νίκη.

Να εμπιστευτεί το ΚΚΕ, για να χαράξει το δικό του δρόμο για μια κοινωνία που θα είναι αφέντης του πλούτου που παράγει, για μια κοινωνία πραγματικής λαϊκής ευημερίας, για τη δική του εξουσία, το σοσιαλισμό-κομμουνισμό, που αποτελεί προϋπόθεση για την ειρήνη, την αλληλεγγύη, την αμοιβαία επωφελή συνεργασία των λαών σε όλα τα πεδία. 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

X